До днес на обед Министерството на здравеопазването ще разработва пакет

...
До днес на обед Министерството на здравеопазването ще разработва пакет
Коментари Харесай

Ананиев представя пакет от мерки за оздравяване на общинските болници

До през днешния ден на обед Министерството на здравеопазването ще създава пакет от ограничения в поддръжка на общинските лечебни заведения, съобщи БГНЕС.
Този ангажимент е предоставен на здравния министър Кирил Ананиев след извършена в четвъртък среща при премиера Бойко Борисов с шефа на НЗОК доктор Дечо Дечев и представители на Сдружението на общинските лечебни заведения и с присъединяване на вицепремиера Томислав Дончев.
Министерството на здравеопазването стартира разбори на финансовото положение на всяко едно от общинските лечебни заведения. „ Договорихме да представим в петък до обяд на премиера съответни ограничения, с които да окажем помощ на общинските лечебни заведения в затруднено финансово положение. В момента към този момент работи екип по този въпрос “, увери Ананиев.
Припомняме, че в четвъртък пред парламентарната комисия по опазване на здравето Ананиев съобщи, че с Българския лекарски съюз и Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса са подписали анекс към рамковия контракт за медицински действия за 2018 година, с което върнахме високата цена на клинична пътека №56 за неврологични болести, по която главно работят общинските лечебни заведения. Цената беше понижена от 500 лева на 300 лева и с анекса се възвръща на 500 лева
„ На среща с лекарския съюз се разбрахме Надзорът да обмисли премахването на буфера, т.е. да се разпределя цялата сума, тъй че лечебните заведения да са наясно с цялостния си бюджет “, добави министърът.
„ Общинските лечебни заведения имат своето място в системата на опазването на здравето ни. Тяхното положение обаче зависи от ръководството им, отношението на съответната община и мениджмънта. Законодателството е такова, че механизмът за финансиране на тези лечебни заведения е обвързван както със здравноосигурителния модел, по този начин и с Методиката за субсидиране на лечебните заведения на Министерство на здравеопазването. Ето за какво една от ограниченията, която може да подкрепи стабилизирането им, е преразглеждането на дейностите по Методиката и по-доброто им остойностяване. Това и ще създадем “, даде обещание Ананиев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР