До ден-два започва изплащането на първите 2000 гранта за малки

...
До ден-два започва изплащането на първите 2000 гранта за малки
Коментари Харесай

Караниколов: Започва изплащането на първите 2000 гранта за предприятия, пострадали от кризата

До ден-два стартира изплащането на първите 2000 гранта за дребни и междинни предприятия, които са от 3000 до 10 000 лева Средната сума ще бъде 8000 лева Подадени са 27 000 плана. Само 10 на 100 от тях не дават отговор на изискванията . Всеки, който е кандидатствал, ще получи грантове, това заяви министърът на стопанската система Емил Караниколов по време на полемика „ Заедно против рецесията “ в Пловдив, проведена от „ “.

Най-тежко от коронакризата пострадаха дребните и междинни предприятия и бранш „ Услуги “, сподели Караниколов и акцентира, че производството се е запазило.

Той заяви, че България може да получи от Европа 12 милиарда евро, само че за задачата са нужни планове. „ Колкото повече планове защитим, толкоз повече пари ще получим “, сподели още министърът.

Летище Пловдив има всички шансове да се трансформира в районен балкански хъб, който да обслужва няколко страни в района, разгласи още икономическият министър. И добави: „ Не инцидентно вървях за фурми, в случай че мога по този начин да кажа ”.

„ Летището има капацитет са стане извънредно сериозен хъб “, сподели Караниколов и акцентира, че би желал пловдивското дружество „ Авионамс ” да работи с новите изтребители F-16. „ Цялата ремонтна активност би трябвало да е в „ Авионамс ”, в това число образованието на личния състав “, акцентира Караниколов.
 Дискусия Заедно против рецесията Стандарт
Междувременно икономическият министър разгласи, че над 200 000 души са запазили работните си места с помощта на мярката 60:40. „ Без нея безработицата несъмнено щеше да е близо двойно по-висока. Мярката е извънредно значима, с цел да успее бизнесът да резервира фрагментите си и по тази причина тя ще бъде продължена с нов дизайн до 30 септември, а несъмнено и по-късно “, добави той.

Караниколов посочи значимостта на Тристранното съглашение, реализирано със синдикати и работодатели и добави, че в кратковременен проект би трябвало да се ползват ограничения за опазване на заетостта и за стабилизиране на предприятията по време на рецесията, а в дълготраен проект би трябвало да се набележат ограничения за стабилизиране и напредък на стопанската система, за следкризисния интервал.

Икономическият министър показа и някои от ограниченията за възобновяване и развиването на стопанската система в изискванията на коронавирусна пандемия. Той уточни, че най-засегнати от рецесията са били дребните и междинни предприятия и акцентира, че под формата на финансови принадлежности с обществен запас за интервала на рецесията, е зает запас точно в тяхна изгода. Караниколов посочи, че по Оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност “ 2014-2020 (ОПИК) е оповестена, в най-кратки периоди, процедурата за асортимент на планове за „ Подкрепа на микро- и дребни предприятия за превъзмогване на икономическите последици от пандемията COVID-19 “.

По думите му Министерството на стопанската система е съумяло да обезпечи и спомагателни средства по процедурата, с цел да може всички кандидатстващи и отговарящи на условията да получат финансиране. „ Близо 27 хиляди компании са подали планови оферти. Одобрени са към този момент за финансиране над 2200 плана от първите три оценителни сесии по процедурата и са подписани първите 880 контракти за даване на безплатна финансова помощ.

В полемиката „ Заедно против рецесията “ участваха още кметът на Пловдив Здравко Димитров, регионалният шеф Дани Каназирева, както и основният редактор на „ Стандарт “ Славка Бозукова, които бяха уредници на събитието.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР