До ден днешен учените не могат да разберат причините за

...
До ден днешен учените не могат да разберат причините за
Коментари Харесай

Защо се смеем през сълзи?

До ден сегашен учените не могат да схванат аргументите за някои особености на тялото ни, да вземем за пример за какво се смеем през сълзи. Експерти считат, че смехът и сълзите са психически реакции, които си наподобяват, по тази причина могат да се случват по едно и също време.

И двете положения пораждат по време на мощна прочувствена възбуденост и имат нескончаем резултат. И до момента в който плачът като цяло се асоциира с тъгата, то от време на време продължителният смях води до поява на сълзи. Но и смехът, и сълзите са потребни, защото понижават равнището на стрес.

Специалистите са разкрили и повода за сълзите ни, които се появяват по време на рязане на лук. Когато режем този зарзават, това раздира клетките му и провокира освобождение на ензими. Тези ензими създават газ, който се назовава пропантеол на сулфоксида.

В момента, в който този газ стигне до очите ни, в тях се появяват сълзи за разработване на слаб разтвор на сярна киселина. Мозъкът изпраща сигнал на слъзните жлези за обособяване на по-голямо количество течност, с цел да отмие дразнещото вещество.

 Защо се смеем през сълзи?

Колкото повече режете лук, толкоз повече раздразващ газ се създава и толкоз повече се усилват сълзите ви. Химическата реакция на лука е предпазен механизъм, който е зародил за справяне с вредителите.

За да не плачете, до момента в който режете лук, охладете го в камерата на хладилника, преди да го режете, защото студът забавя изработването на ензими. Най-високата централизация на ензими се намира в долната част на лука, по тази причина я избягвайте.

При нескончаем смях и при бягане започваме да усещаме бодежи в дясната част на корема. Това се получава, тъй като и при тичането, и при смеха поражда напъване на диафрагмата.

Когато се смеете мощно, засмуквате доста въздух, който изпълва белите дробове и притиска диафрагмата. В същото време мускулите на корема също се напрягат и притискат диафрагмата.

От това се получават бодежи в дясната част. За да се отървете от тях, нарушете бързите придвижвания на диафрагмата, като започнете да дишате доста постепенно и надълбоко.

Побиването на тръпки също е реакция на тялото, която мъчно може да бъде обяснена. По принцип тя поражда, когато ни е студено или когато ни е боязън.

Тогава дребните мускули в основата на всяко косъмче на тялото се свиват и наподобяват като дребни подутини. Това обаче е излишък от праисторическите времена, когато хората са имали мощно окосмяване. Тогава тялото се е стопляло, като изолирало пластовете въздух сред космите.

Космите се изправяли и били застрашителен сигнал за враговете. След като еволюцията лишила хората от окосмяването им, ни е останало за спомен единствено появяването на по този начин наречената гъша кожа, когато ни побият тръпки.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР