До дефицит на цинк при 175 милиона души и на

...
До дефицит на цинк при 175 милиона души и на
Коментари Харесай

CO2 и рискът за човешкото здраве

До недостиг на цинк при 175 милиона души и на белтъци при 122 млн. души може да докара повишението на равнищата на въглероден диоксид / CO2 /, което е и повода за понижаване равнищата на питателните субстанции в земеделските култури. В битката с тази наклонност могат да оказват помощ минералните торове. Това сподели Стефан Димитров, пълномощник на торовия цех „ Неохим “ АД, базирайки се на публични данни от Международната торова асоциация, IFA /International fertilizer association/. Информацията е направена въз основа на проучвания на учебното заведение по публично здраве Harvard T.H. Chan School of Public Health.

Ролята на ръководството на питателните субстанции за смекчаването на последствията от световното стопляне върху селското стопанство към този момент е добре известна. Новост обаче са последните изследвания, които демонстрират, че торовете скоро може да имат значима роля за човешкото здраве, изясни Стефан Димитров. Той посочи, че в информацията е посочено по какъв начин по-високите концентрации на въглероден диоксид понижават наличието на хранителни субстанции в културите, в това число пшеницата и ориза, което ще докара до недостиг на цинк и белтъци и у милиони хора по света. Налице е и риск от понижаване на наличието на желязо в растенията. А следствията от това ще бъдат загуба на значимия детайл при 1,4 милиарда дами и деца по света, което ще докара до увеличение на риска от анемия и други болести, свързани с недостига на желязо.

По думите на прокуриста на „ Неохим “ АД е осъществено изследване, в което се съпоставят 225 храни, отглеждани в близки до сегашните атмосферни условия. При централизация на въглероден диоксид малко над 400 частици на милион (ppm) и при 550 ppm, каквато се чака да се доближи до 2050 година. Като при последното /550 ppm/ посочено наличие на въглероден диоксид равнищата на протеин, желязо и цинк са сред 3% и 17% по-ниски, написа още в обявата, сподели Димитров.

Растенията са източник на по-голямата част от главните хранителни субстанции за хората, като обезпечават приблизително 63% от хранителния протеин, 81% от желязото и 68% от дневните потребности на цинк. Според изследванията от недостиг на хранителни субстанции през днешния ден са наранени над 2 милиарда души по света, най-много в разрастващите се страни. Ако равнищата им в растенията намалеят, отрицателните последствия ще набъбнат по мащаб, изясни той, цитирайки информацията на IFA. И добави: Изследователите предвиждат, че една от мощно засегнатите страни ще бъде Индия. Очаква се към 50 милиона души да страдат от дефицит на цинк, 38 милиона – от дефицит на протеини и 502 милиона дами и деца да са уязвими към болести, свързани с недостиг на желязо. Други страни в Южна Азия, Югоизточна Азия, Африка и Близкия изток също ще бъдат наранени.

Тенденция към разреждане на хранителни субстанции

Въглеродният диоксид усъвършенства растежа и добива на растенията, като в същото време предлага отбрана при стресови среди като суша, топлота и висока радиация. Той способства за резултата, прочут като „ проблем на разреждането “: когато се покачват добивите, наличието на нишесте в зърната нормално се усилва, до момента в който в това време минерали като цинк и желязо и наличието на протеин се разреждат, изясни Стефан Димитров.

Приносът на по-високите равнища на въглероден диоксид е част от общата наклонност на спад на равнищата на питателните субстанции в растенията. Започвайки със зелената гражданска война през 50-те години на 20-ти век, дружно с потреблението на нови високопродуктивни сортове през последните години, увеличението на добивите е довело до понижаване равнищата на хранителни субстанции и протеини при зърнените култури. Това са обстоятелствата, които Международната торова асоциация оповести, с цел да се осведомят хора какъв брой сериозен е в действителност казусът, сподели още Димитров. Той не скри и информацията, че минерално недохранване на хората се следи освен в разрастващите се, само че и в развитите страни и е несъмнено, че до 2/3 от международното население е под риск от недостиг на един или повече минерални детайли.

Подобряване на храненето с торове

Добрата вест е, че има метод за оправянето с казуса „ минерален недостиг “. Учените употребяват агротехники за развъждане и способи за ръководство на храненето на растенията, благодарение на които усилват концентрацията на минералните детайли в земеделската продукция. Такъв способ е агрономичната биофортификация. Терминът значи наторяване с микроелементи и може да спомогне за увеличение равнищата на хранителни субстанции в растенията. Смята се, че това е един от най-обещаващите способи за битка с минералното недохранване и облекчение на недостига на хранителни субстанции по света, изключително за цинка, селена и йода, изясни прокуристът на „ Неохим “ АД, като посочи, че данните са на доктор Исмаил Чакмак от университета „ Сабанчи “. Той е създател на проучвания по програмата HarvestZinc, които демонстрираха, че този способ е изключително ефикасен за увеличение концентрацията на цинк в зърнените култури.

Нивата на наличие на протеини в културите също могат да бъдат увеличени посредством усъвършенстване на приложението на азотни торове. А един от методите е да се следват 4R техники за ръководство на питателните субстанции (използвайки верния източник, с подобаваща скорост, в точното време, на вярното място), земеделските стопани могат да подсигуряват, че културите получават задоволително азот късно през вегетационния интервал, с цел да покачат равнищата на протеини, откакто добива им е оптимален, научихме от Димитров.

Въпреки че деликатно ръководеното наторяване може да помогне да се противодейства на някои от вероятните резултати, като по-високите въглеродни излъчвания, върху равнищата на хранителни субстанции при растенията, проучванията също по този начин припомнят за нуждата от напредък и консумация на разнородни култури, богати на хранителни субстанции, в това число варива, плодове и зеленчуци.

Нови благоприятни условия за набиране на хранителни субстанции

Въпреки че към момента има някои въпроси за това по какъв начин влияят равнищата на въглероден диоксид в действителни условия на напредък, проучването оказва помощ да се подчертае един от многото евентуални способи, по които световното стопляне може да засегне растенията. На фона на други проучвания, които сочат, че повишението на равнищата на CO2 може да има спомагателни негативни резултати върху растенията - неотдавнашно изследване твърди, че оформянето на по-плътни листа би понижило способността на растенията да отделят атмосферния въглерод, до момента в който други предвиждат, че потреблението на водата в растенията ще намалее, което ще докара до повишение равнищата на мокрота на почвата. Изглежда, че скоро може да има потребност от нови иновационни артикули, формули и техники за ръководство, написа още в обявата на Международната торова асоциация, заключи Стефан Димитров, който показа информацията на Международната торова асоциация за жителите на страната ни.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР