До четири -пет години ще завърши изработването на специализираните карти

...
До четири -пет години ще завърши изработването на специализираните карти
Коментари Харесай

До пет години специализирани карти към кадастъра ще дават всяка информация за имота

До четири -пет години ще приключи изработването на профилираните карти в най-различни капиталови сфери като надграждаща информация на кадастралната карта. Това е съобщил заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Валентин Йовев, който е взел участие във форума " Моят град, моят дом, моят бизнес ", оповестиха от ведомството.
 
Йовев е отбелязал, че профилираните карти са извънредно скъпи за планирането на другите типове зони и капиталови планове, тъй като ще съдържат информация за градежи, уреди, сервитути, подземна и надземна инженерна инфраструктура, водни източници, трайни насаждения, подземни благосъстояния, релеф и други
 
Заместник районният министър е напомнил, че досега профилирани карти са направени единствено за зоните и обектите по Черноморското крайбрежие - охранителните зони " А " и " Б " и на парцелите в обекти обществена държавна и общинска благосъстоятелност. Той е допълнил също, че профилираните карти ще съдържат и пластове с карти на сериозната инфраструктура, свлачищни зони, водни обекти, както и възможни ограничавания в използването на парцелите или капиталови планове в тях.
 
Йовев е подчертал и значимостта от изработването на нова, едромащабна цифрова топографска карта за мащаб 1:5000, тъй като съществуващите сега са от 1985 година и страната ни изостава в това отношение. Той е уведомил, че следва Министерство на регионалното развитие и Агенцията по геодезия, картография и кадастър да станат народен координатор по директивата INSPIRE за реализиране на държавната политика в региона на инфраструктурата за пространствена информация, с което се чака реализиране на оперативна съгласуемост и хармонизацията на масивите от пространствени данни, като по този начин ще се обезпечи безграничен продан на данни и услуги сред органите на обществената власт. Йовев е споделил още, че следва завършването и на имотния указател, който към днешна дата е разполагаем за 6 български града.
 
Подобряването на кадастралните регистри е измежду водещите хрумвания в работата на министерството, е споделил заместник-министърът. Към днешна дата 68 хил.кв.км от територията на страната са покрити с кадастрална карта и регистри към нея. Набраната информация в тях е за 13 млн. недвижими парцела. В развой на направа са кадастралните карти на землищата на 12 общински центъра и 84 обитаеми места в разнообразни области на страната, е коментирал още той.
 

 
Изпълнителният шеф на Агенцията по геодезия, картография и кадастър инж. Виолета Коритарова е отбелязала, че в края на 2019 година ще завърши нанасянето на Картата на възобновената благосъстоятелност върху кадастралната карта на България.
 
Целта е да се реализира покриваемост на към 96 на 100 от територията на страната. Тя е отбелязала също, че по-голяма част от услугите на кадастъра се оферират електронно. Добре е всички институции да одобряват електронната схема като формален документ.
 
Това е позволено от закона и добър образец са Камарата на нотариусите, които полазват нашите електронни скици, е споделила инж.Коритарова. Тя е отбелязала, че притежателите на парцели с изключение на права имат и отговорности да ревизират достоверността на данните за парцелите, да отстраняват грешките навреме, а не в последния миг, преди капиталова договорка, с цел да се избегнат напрежения.
 
Общинските администрации също работят като офиси на кадастъра, с цел да се облекчат жителите, е коментирала още тя ограниченията за облекчение на жителите и бизнеса. За страдание единствено 10 на 100 от електронните услуги се употребяват от жителите. Една от повода за това е, че множеството хора нямат електронен автограф. Другата съществена причина е, че не всички институции признават електронните документи, е коментирала Коритарова. / Дарик

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР