До част от срещите си Фандъкова пътува с електрически автомобил

...
До част от срещите си Фандъкова пътува с електрически автомобил
Коментари Харесай

Фандъкова, когато не е кмет

До част от срещите си Фандъкова пътува с електромобил чартърен

© Надежда Чипева Част от тематиката Голямата софийска конспирация
Борис Бонев: сред жителите и политиката

Единственият непартиен претендент се бори за гласове с дребен бюджет и без поддръжка от партийни структури

София: този път има конспирация

За пръв път от над 10 години в София се води същинска политическа акция. " Капитал " прекара по един ден с четиримата съществени претенденти, с цел да види от вътрешната страна по какъв начин те се борят за гласовете на софиянци

Предизборният " Route 66 " на арх. Игнатов

Според претендента на " Демократична България " електронното ръководство на София ще реши два основни казуса - с бюрокрацията и с корупцията

Формулата на Манолова: кмет-омбудсман

Обещанието за допитване до хората по всички значими въпроси носи предизборни дивиденти, само че и опасности от несъразмерни упования и блокажи
Улица " Боянски водопад " е единствената връзка на кв. " Манастирски ливади " със София посредством светофарно контролирано кръстовище. Случайно или не, точно на нея живее Йорданка Фандъкова. На 1 октомври, при започване на акцията за кметския пост, обаче няма черна лимузина, която да чака кандидатката на ГЕРБ за четвърти мандат, с цел да я заведе до предизборния ѝ щаб. От подземния паркинг излиза скромен сив автомобил. Зад кормилото му е самата Фандъкова, с която екип на " Капитал " има спогодба да прекара целия ден, с цел да види от близко по какъв начин протича акцията ѝ.

Фандъкова влиза в конкуренцията за трети мандат с увереността и спокойствието на човек, който има 10-годишен управнически опит и познава проблемите на града, вероятните решения и спънки пред използването им. Затова и мъчно можеш да я изненадаш с въпрос, на който няма отговор. Опитът обаче е както преимущество, по този начин и минус, тъй като за всяко заричане в този момент може да се зададе въпросът за какво не е свършено до момента.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики За разлика от предходните акции обаче в този момент Фандъкова има действителна конкуренция - както в лицето на някогашния към този момент омбудсман Мая Манолова, която си построява облик на обществения претендент, който познава от близко болките на жителите (виж репортажа на стр. ), по този начин и от двама младежи с чисти, неполитически биографии и забавни хрумвания за града - Борислав Игнатов и Борис Бонев.

Затова и е видно усилието на екипа на Фандъкова да се еманципира от ГЕРБ и да покаже, че актуалната кметица се е обкръжила от " умните и красивите " и слуша деликатно концепциите им за това по какъв начин да се развива градът. Това си проличава и от начинания на общинската администрация като " Визия за София ", и от персоналните номинации на Фандъкова за общински съветници, които не са партийни фрагменти, и от програмата ѝ за ръководство до 2023 година

Виждаме го даже през програмата ѝ за деня, която са подготвили от екипа ѝ - всички събития, които следва да посетим дружно, са с фокус върху стопанската система, и то върху секторите с добавена стойност - IT, биотехнологии и други

Неизбежно е допускането, че цялата стратегия, срещите, хората и така нататък може да са особено подбрани и проведени " за пред публицистите ". Но все пак опитът си заслужава най-малкото поради опцията да приказваме намерено за проблемите на града. А и с цел да усетим ситуацията и настроенията в предизборния щаб.

Зад кормилото

Фактът, че Фандъкова кара персоналния си автомобил, с цел да стигне до предизборния си щаб в НДК, незабавно буди подозрение за режисура. В интерес на истината обаче шофирането ѝ в утринния софийски трафик наподобява умерено и решително, а това изисква тренинг, който не се добива от задната седалка на служебна кола. " Аз карам постоянно, когато не съм на работа ", споделя тя, обяснявайки, че сега е в отпуск и краткотрайно изпълняващ длъжността кмет на София е заместничката ѝ Ирина Савина.

Освен това Фандъкова твърди, че от време на време употребява и градския превоз - в тази ситуация трамвай №7, който по думите ѝ е извънредно комфортен, в случай че би трябвало да се стигне до НДК. Оттук диалогът потегля към нововъведения, цифровизация и стартъпи, които мощно контрастират на задръстването по бул. " Тодор Каблешков ", в което сме заклещени. Точно по тази причина припомняме на Фандъкова, че разширението и продължаването на този бул., вътрешноградска автомагистрала съгласно Общия организационен проект на града, се залагаше още от първата ѝ година на " Московска 33 ", та даже и при предшественика ѝ Бойко Борисов. И 10 години по-късно реализацията на плана още се чака. На което тя дава отговор, че през всичките тези години са направени голям брой отчуждения, построени са и няколко дребни, само че тежки елементи от трасето и в този момент вървят публичните поръчки за пробива към бул. " Черни връх ".

Щабът

Предизборната акция на Фандъкова се управлява, най-малко официално, от западната част на партерния етаж на НДК, покрай вход А4. Там ГЕРБ са наели няколко пространства, в които екипът за локалния избор организира срещи, разисква тактики и възнамерява действия.

Християн Петров (в ляво), който е изпълнителен шеф на Центъра за градска подвижност, и Владимир Данаилов, който управлява общинската организация за вложения, придават съвременен образ на екипа на Фандъкова

Фотограф: Надежда Чипева В 9 сутринта с изключение на няколко девойки от кметския екип на Фандъкова в щаба е и досегашният общински консултант Николай Стойнов, който е на шеста позиция в листата за вота на 27 октомври. Обстановката като цяло е бодра, има въодушевление и даже раздвижване. След малко се появяват Християн Петров, който е изпълнителен шеф на Центъра за градска подвижност, и Владимир Данаилов, който управлява общинската организация за вложения. И двамата са претенденти за общински съветници и ще съпровождат Фандъкова в първите ѝ две срещи за деня. На 30 и няколко години, образовани в чужбина и с положителни контакти в бизнес средите, двамата млади мъже са тъкмо посланието, което Фандъкова желае да изпрати с новата си предизборна акция.

Но то е в ослепителен контрастност с ситуацията, която заварихме в щаба по-късно денем. Наред с общински съветници като Елен Герджиков, Лорита Радева, Силвия Христова и депутати като Тома Биков и Александър Ненков в сумрачното предверие в НДК имаше значително здрави мъже в тениски, които пушеха пури и хвърляха намръщени погледи. Каква е тяхната роля в акцията не стана напълно ясно. От екипа на Фандъкова обясниха, че всички тези претенденти за общински съветници имат независима стратегия и срещи с жители, само че в профил изглеждаше като да прекарват деня си в диалози между тях и по телефона.

Това е един от огромните проблеми на ръководството на Фандъкова - очевидно през последните 10 години, то не е единствено в нейните ръце, а постоянно зависи от подмолни играчи с неразбираеми обвързаности. Това е елементарно проследимо през основни язви, които пречат на развиването на града поради нечии персонални ползи - като задлъжнялата с 800 млн. лв. " Топлофикация ", блокираната за жители планина Витоша или избора на компаниите - изпълнителки на ремонтите в града.

Sofia 2.0

Основателите на СофтУни (от ляво) Светлин Наков и Христо Тенчев обърнаха внимание на вярното дигитализиране на административните процеси

Фотограф: Надежда Чипева " Аз доста одобрявам услугата на Spark ", споделя Фандъкова на излизане от НДК, когато излиза наяве, че ще се придвижваме с електрическа кола чартърен (пореден пиар ход?). Говорейки за идните срещи - в " СофтУни " и биотехнологичната компания " Фармалекс ", Фандъкова счита, че до година-две София може да премине на последващо равнище на икономическо развиване, като притегли стратегически вложител в софтуерно произвеждане. Дигитализацията, нововъведенията, технологиите - всичко това несъмнено са неща, които екипът на ГЕРБ желае да извади на напред във времето в предизборната конкуренция. Но начинанието е мъчно, когато хората се вълнуват от високите сметки за парно, дупките по улиците, неналичието тук-там в детските градини, мръсния въздух и тапите.

Неочаквано забавно се оказа визитата в офиса на " Фармалекс ", където чиновници на компанията разговаряха с Фандъкова в изцяло неофициална среда и задаваха въпроси по най-горещите градски тематики. Без непотребна учтивост и без терзание хората желаеха да схванат какви ограничения се вземат за оправянето с мръсния въздух и за какво към момента се постанова да дишат токсини, по какъв начин върви разширението на метрото и по кое време ще има повече велоалеи Озеленяване на улиците, нови паркове, ръководство на отпадъците, кръстовища на две равнища, детски градини, електронно таксуване в градския превоз и казуса с паркирането също станаха мотив за полемики.

Служителите на " Фармалекс " зададоха най-горещите въпроси за проблемите на града

Фотограф: Надежда Чипева Не че от отговорите ѝ произлезе някаква вест или нещо, което към този момент не е било казано, само че чиновниците на фармацевтичната компания съумяха да основат същински избирателен спор, освен това без партийни нападки и непотребни страсти (целия диалог може да чуете на уеб страницата capital.bg).

Само още един път през целия ден на Фандъкова се наложи да дава отговор на въпроси на жители - когато бе спряна от жена на бул. " Ал. Стамболийски ", която се оплакваше, че сметките за парно и топла вода са невероятно високи. Всъщност огромният проблем на това общинско сдружение, чиято насъбрана загуба е над 800 млн. лева, а задълженията гонят 1.5 милиарда лева, е неприятното ръководство. Електроенергията му да вземем за пример се изкупува на минимална цена от обвързвания с Христо Ковачки търговец " Гранд енерджи дистрибюшън ", който е определен без конкурс от шефовете на " Топлофикация София ", които са някогашни мениджъри на Ковачки. По този въпрос Фандъкова споделя, че е назначила инспекция, само че резултати от нея към момента няма.

Вечерни аплодисменти

Последното събитие от програмата беше партийно - в централата на ГЕРБ в регион " Възраждане ", където районният кмет Савина Савова беше поканила " културни дейци ".

Деканът на Вокалния факултет в Националната музикална академия " Проф. Панчо Владигеров " - проф. Нико Исаков похвали Йорданка Фандъкова за новия парк " Възраждане "

Фотограф: Цветелина Белутова " Хубавите неща се не помнят бързо, това би трябвало да се знае и непрестанно да се повтаря какво е направено ", сподели проф. Нико Исаков, който е декан на Вокалния факултет в Националната музикална академия " Проф. Панчо Владигеров ". А певицата Маргарита Хранова добави: " Гледам от балкона си целия парк на длан. Прекрасен е. " На това Фандъкова отговори с обяснението, че парк елементарно се прави, когато има къде. " Голямата борба беше да се запазят терените, за които имаше огромни ползи за застрояване, и то от хора с благоприятни условия. "

Въпреки напредването тутакси (вече беше съвсем 19 ч.) Фандъкова си потегли от партийната централа в регион " Възраждане " по този начин както пристигна - с трамвая. И слезе на НДК, където се разделихме с нея, мислейки си дали по-късно ще се качи на персоналния си автомобил, който остави сутринта на паркинга, или при неналичието на публицисти ще се появи черна лъскава кола с водач. Точно в този миг в съзнанието изплуваха думите на проф. Исаков от срещата в регион " Възраждане ": " Никой няма да си спомня за нас, само че това, което вършим, остава. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР