До 9 юни 2023 никой в държавата не знаел за

...
До 9 юни 2023 никой в държавата не знаел за
Коментари Харесай

Тайният апартамент: какво крият в болница Лозенец

До 9 юни 2023 никой в страната не знаел за първокласния апартамент от над 500 кв. м в болница " Лозенец ", с джакузи и сауна, издигнат преди 15 години - нито Министерски съвет, принципал на лечебното заведение до ноември 2019, нито Министерството на здравеопазването, нито Софийският университет, за чиито студенти въпросната болница е образователна база. За помещението знаел някогашният шеф доктор Любомир Спасов, оглавявал болничното заведение до 2021 и удостоверил го обществено по Нова телевизия. Финансова, проектантска, архитектурна документи не съществува в архива на болничното заведение, сподели пък актуалният началник доктор Христо Стоянов.

Престъпно безгрижие

Излиза, че преустройството на пространствата в апартамент с екстри, в това число асансьор с чип, финансирането на ремонта им и закупуване на обзавеждането и оборудването е минало под носа на тези институции. И освен на тях, в случай че и основният проектант на Столична община не е бил прочут за капиталовия план, какъвто е преустрояване в съществуваща постройка, или пожарната, РЗИ и други институции, които би трябвало да издадат съответни документи за употреба. Не е допустимо в нито една институция да не съществува документ за първокласната обител, като че ли става въпрос за остъкляване на тераса на панелка.

Правителството е принципал на " Лозенец "  до 2019 година, т.е. болницата е вторичен разпоредник с бюджетни средства. Това значи, че одобряването и контролът на бюджета на лечебното заведение е функционалност на Министерски съвет. Така че без значение дали е строено през 2008, както споделя доктор Спасов, когато управляваше тройната коалиция, или през 2014 - съгласно доктор Стоянов, когато на власт беше кабинетът " Орешарски "  на БСП-ДПС, в Министерски съвет би трябвало да са знаели. 

След новината в обществените мрежи се завъртяха и теории, че апартаментът е употребен за наблюдаване - поради кутия от оптически мерник, показана във видеото, и инсталация за наблюдаване и записване. Непосредствената непосредственост на " Лозенец "  до американското посолство и разположението на жилището, който е на последния етаж, подхранват тези теории.

Сцена в " Осемте джуджета "

През юни 2021 тогавашният длъжностен здравен министър доктор Стойчо Кацаров смени управлението на " Лозенец "  заради скица за противозаконни трансплантации, работила от 2019, само че по този начин и незабелязана от тогавашната власт на ГЕРБ и Бойко Борисов. В този интервал са били осъществени 14 бъбречни трансплантации от живи донори от Молдова и Украйна на представящи се за техни родственици от Израел, Оман, Япония и други

И въпреки че прокуратурата в този момент ще ревизира случая с първокласния апартамент на последния етаж на болничното заведение, не е известно какво въобще е направила по разкритите злоупотреби от доктор Кацаров.

Т.нар. " държавна "  е сцена и за други полукриминални постановки. В следствието на Антикорупционния фонд (АКФ) " Осемте джуджета ", което разкри по какъв начин се крадат бизнеси благодарение на знакови лица от правосъдната система, болница " Лозенец "  е една от сцените. Там Златанови, татко и наследник, трансферират предприятието за произвеждане на асансьори и ескалатори на родения през 1996 година боксьор Кристиян Христов. АКФ разказва следната история като част от следствието:

" На 20.03.2020 година (Явор Златанов, б.а.) още веднъж е отведен в същата болница за хемодиализа ( " Лозенец ", б.а.) и когато процедурата завършва, му споделят, че шефът на болничното заведение е наредил да го държат още (директор по това време е доктор Любомир Спасов, б.а.). След часове очакване го откарват с инвалидна количка в лекарски кабинет, като в коридора участват охранители от Главния дирекция " Изпълнение на наказванията ", лице, показано като началника на ареста на " Векилски ", юристи и жена - нотариус. Всички те са командвани от Любена Петрова. Дават на Явор Златанов за автограф документите за прекачване на дружествените дялове и комерсиалната марка " Изамет " на непознато за него лице, Кристиян Христов, който в никакъв случай не е срещал и не участва на мястото. "

Но и тези подиуми убягват на институциите, които следва да управляват болничното заведение, а и никой от личния състав не е посмял да заяви какво се прави там.

Феодали с обществени средства

Какво ли ще излезе от държавните сдружения, вузове и лечебни заведения, в случай че бъдат разтърсени както би трябвало от прокуратура, която не извършва политически поръчки? Държавното обвиняване оглуша за телефонни диалози, в които се чуваше глас, мощно наподобяващ на премиера Борисов. В един от тях да вземем за пример той споделя, че не е доста удовлетворен от тогавашния ректор на УНСС проф. Стати Статев, комуто е заречен средства за новия корпус, само че и инспекция от финансов надзор.

" Щото му споделих: Аз на следващия ден ще дойда, ще ти дам парите, само че редом с това въвеждам АДФИ и от хотела ти в Гърция до тука ще дойдат по това… Ааааа, крещя, сладур подобен, ще ме притискаш. Аз на следващия ден ще дойда, ще прегледам и ще ти кажа. От 4.5 млн. лв. станаха 16 млн. лв., щот тре'а да му построим и хотела. "

Прокуратурата даже не ревизира за чий хотел става въпрос и изхарчени ли са обществени средства за него. Така през социализма бяха отклонявани материали при огромни градежи за частни вили на партийната и други списъки. Недосегаемите се множат. Само един прекалил с екстрите е понесъл наказателна отговорност за занемареност. Освен че беше пратен зад решетките, някогашният началник на столичната " Топлофикация "  Валентин Димитров, прочут като Вальо Топлото, беше наказан да върне на сдружението 325 000 лв., изхарчени за гурме храни и виновност, джакузи, джет и поддръжка на " Лексус ".

В " тайния "  апартамент на болница " Лозенец "  бяха открити пури и уиски. Всъщност не е скришен. През 2021 беше осветлен в следствие на Frognews, в което се оповестява за заключените пространства, до които никой няма достъп, и се приказва за близки връзки на доктор Спасов с Делян Пеевски и Доган. Още тогава е имало съмнения, че доктор Спасов си е " направил персонални палати на етажа, където се намира кардиохирургията, мястото се обитавало само от Спасов, където той живеел, отмарял и посрещал свои посетители ". Изграждането му се приписва на компания, победител в множеството публични поръчки в болничното заведение.

Така че в случай че желае, прокуратурата може да се заеме. Д-р Спасов несъмнено ще я насочи за документацията.

***

Този коментар показва персоналното мнение на създателя. То може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.

***
Вижте и това видео от нашия списък:

Учителката, която вдъхва религия и вяра

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР