До 800 милиона деца по света се тровят с олово

...
До 800 милиона деца по света се тровят с олово
Коментари Харесай

1 на всеки 3 деца в света се трови с олово

До 800 милиона деца по света се тровят с олово от водата и въздуха, предизвести Организация на обединените нации в специфичен отчет за “мащабната и незнайна досега” рецесия в опазването на здравето, съобщи БНГЕС, базирайки се на AFP.

Смята се, че едно на всеки три деца има равнища на олово – мощен невротоксин – в кръвта си, които изискват незабавни дейности за попречване на дълготрайни вреди, се твърди от детския фонд на Организация на обединените нации. „ С малко ранни признаци, оловото безмълвно опустошава здравето и развиването на децата, с възможни съдбовни последствия “, съобщи Хенриета Форе, изпълнителен шеф на УНИЦЕФ.

Излагането на олово в детска възраст води до редица поведенчески проблеми, както и до увреждане на бъбреците и сърдечно-съдови заболявания по-късно в живота. Проблемът, който се среща извънредно доста в Южна Азия, коства на страните с невисок и междинен приход съвсем 1 трилион $. Замърсяването с олово идва от разнообразни източници, в това число пещи навън, багра и бензин. Оловни тръбопроводи в доста страни отсрочват също рискови равнища на химичното вещество в запасите от питейна вода.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР