До 8 май са подадени 30 754 заявления за индивидуална

...
До 8 май са подадени 30 754 заявления за индивидуална
Коментари Харесай

Близо 31 000 са подадените заявления за индивидуална оценка на хората с увреждания

До 8 май са подадени 30 754 заявки за самостоятелна оценка на потребностите на хората с увреждания . От тях 926 са заявките, в които е декларирана самостоятелна оценка на потребностите за включване в механизма на персоналната помощ. Тези 962 броя заявки за включване в механизма на персоналната помощ касаят 62 деца и 864 възрастни хора.

Данните показа общественият министър Бисер Петков на брифинг, отдаден на новото законодателство на хората с увреждания и в отговор на днешния митинг на хора с увреждания пред министерството.
 Хора с увреждания: Затворническите униформи ни се продраха
Хора с увреждания: Затворническите униформи ни се продраха

По думите на един от протестиращите нищо не се е трансформирало със закона за персоналната помощ

На въпрос по какъв начин би коментирал днешния митинг на хората с увреждания против Закона за персоналната помощ, Бисер Петков съобщи, че не вижда за какво недоволството против признатия Закон за персоналната помощ е ориентирано към Министерство на труда и обществена политика , откакто министерството не е създател на закона и не го е внесло в Народното събрание.

По думите му има разнообразни концептуални визии по какъв начин да бъде регламентирана персоналната помощ, само че тя е била регламентирана като асистентска поддръжка и услуга.

От 1 април стартира самостоятелната оценка на потребностите на хората с увреждания . Агенцията за обществено подкрепяне (АСП) направи нужната организация, процесът по подаване на заявките да протича обикновено, изясни още Петков.

В период са готови формулярите за заявки, самооценките и към днешна дата са направени 214 оценки от тези, които са декларирали персонална помощ .

" Индивидуалната оценка на потребностите има сложен темперамент и с цел да може хората с увреждания да получат и да упражнят права, би трябвало да преминат през нея ", уточни той.

Социалният министър напомни към този момент признатите закони за хората с увреждания и уточни, че увеличената месечна финансова поддръжка на хората с трайни увреждания е разширила обсега на хората, които могат да я получават . Бисер Петков се надява, че посредством законите за хората с увреждания да се даде една правна рамка на характерния бранш, както и насърчавания на хората.

За месец март е изплатената месечна финансова поддръжка на 640 000 хора с трайни увреждания .

По отношение на Закона за персоналната помощ от 1 септември стартира да се дава и финансира персоналната оценка за хората с увреждания. Социалният министър посочи, че би трябвало да се създаде и приготви подзаконова нормативна уредба за използване на разпоредба за включване в механизма за реда на персоналната помощ. Чрез самостоятелната оценка да се дефинира потребността от персонална помощ на хората с увреждания .

Във връзка със Закона за обществените услуги, който би трябвало да влезе в действие при започване на 2020 година, Бисер Петков съобщи, че той улеснява използването на правата и способства повишение качеството на живота на хората с увреждания . Освен това законът предотвратява обществено изключване, което е главен риск за хората с увреждания.

Над 45 млн. лева са планувани за мобилните интегрирани здравно-социални услуги , които са за до към 17 000 хора с увреждания или възрастни хора, с неспособност за обслужване. Осигурена е претовареност на над 9 000 хора с трайни увреждания от общини и частни работодатели. Социалният министър се надява, че от ден на ден хора с увреждания ще бъдат подкрепени и интегрирани посредством претовареност в обществото.

Бисер Петков похвали политиката на държавното управление за хората с увреждания да се обезпечи резистентност на услугите в домашна среда, които преди този момент са били финансирани по разнообразни планове - Оперативна стратегия " Развитие на човешките запаси ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР