До 8 г. затвор грозят извършителите на най-мащабната кражба на

...
До 8 г. затвор грозят извършителите на най-мащабната кражба на
Коментари Харесай

Наско Дългия и антиквар замесени в кражбата на картините на Майстора

До 8 година затвор грозят причинителите на най-мащабната кражба на творби на изкуството у нас през последните години.
Това съобщи началникът на бранш „ Престъпления с културно-исторически ценности” в Националната полиция Ангел Папалезов в студиото на „ Тази събота” ден след откриването на множеството от изчезналите картини на Владимир Димитров – Майстора и Димитър Киров.

„ Няма повреди по картините, няма увреждания при кражбата и при самото превозване при крадците и последващите продавачи”, уточни Папалезов. Само една картина към момента не е открита.

Той даде и по-подробно изложение на случилото се с скъпите платна след кражбата им от вкъщи на правоприемник на рода на Майстора. Двамата крадци, които към момента се търсят, са продали за 2-3000 лева цялата си плячка, а през човек, прочут като Наско Дългия картините се оказали у антикваря Божидар Нейков.

„ Крадените картини са предлагани на няколко търговци в София, множеството отказали (…) Божидар Нейков обаче се изкушил и от своя страна тръгнал да ги продава на други хора. Тези хора се стреснали от медийния звук и, страхувайки се да не изгубят още повече пари и да изгубят имиджа си на търговци, ни съдействаха”, уточни полицейският шеф.

Нейков е разследван и различен път: „ Пак за проблеми с картини, обсебвания, фалшификации – естествените проблеми в арт бизнеса”. Тепърва прокурорът ще взема решение дали да повдигне на него и на Дългия обвинявания.

Паплезов акцентира, че археологическите находки намират пазар и в чужбина, до момента в който множеството творби на българското изобразително изкуство се продават на добра цена единствено в границите на нашата страна.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР