До 8 април учителите от цялата страна могат да оценяват

...
До 8 април учителите от цялата страна могат да оценяват
Коментари Харесай

Денков: До 8 април учителите оценяват учебните програми

До 8 април учителите от цялата страна могат да правят оценка образователните стратегии. Те имат опция и да посочат аргументите за неефективното им използване като дадат предложение за подобряването им.

Това дава отговор министърът на образованието и науката проф. Николай Денков на народния представител от " Продължаваме промяната " Цветелина Заркин, съобщи БГНЕС.

МОН пое ангажимент за цялостен обзор на образователното наличие по обособените общообразователни образователни предмети, изучавани от I до X клас.

" Мненията се събират посредством електронни анкети. Желаещите да ги попълнят би трябвало да влязат с персоналните си профили в секцията " ПриложенияУказания ". За всяка образователна стратегия има обособен формуляр. Преподавателите би трябвало да дадат оценка единствено за предметите, които преподават и за класовете, в които имат часове през актуалната образователна година ", дава отговор проф. Денков. Той разяснява, че присъединяване на учителите няма наложителен темперамент, само че МОН чака те да се включат интензивно в процеса.

" За МОН тяхното мнение е извънредно значимо, а и по този метод нито един преподавател няма да бъде лишен от правото да показа своите бележки. Резултатите от извършеното изследване ще бъдат систематизирани и предоставени на работните групи към МОН, които вършат повсеместен обзор на образователните стратегии. В тях са включени повече от 190 учители и други експерти, като част от учителите са препоръчани от обществените сътрудници. Участниците в работните групи са от разнообразни райони и от разнообразни типове учебни заведения, познават образователните стратегии, умеят да ги ползват в процеса на образование, както и да наблюдават вътрешнопредметните и междупредметните връзки. Предвидено е в разискванията да се включат и експерти по методика на образованието по обособените образователни предмети и специалисти от районните ръководства на образованието ", дава отговор още проф. Денков.

Според него при осъществяване на прегледа на образователните стратегии членовете на работните групи ще се срещнат с систематизираните резултати от електронните формуляри с мненията на учителите, ще отчетат заложеното в съответната стратегия - опцията за насърчаване на компетентности, размер на образователното наличие, процентно съответствие сред часовете за нови познания, за извършения, за преговор, за резюме, за контролни и за класни работи, при вземане предвид със заложения сбор часове по образователен предмет за съответния клас.

" Паралелно ще се приложат и още два инструмента за събиране на мнението на заинтригуваните страни. Предстои МОН да направи анонимно допитване до учениците от III до X клас, с цел да ревизира до каква степен комплициран им се коства образователният материал. Анкетата ще се популяризира посредством Национален съвет на децата към Държавната организация за протекция на детето и ученическите препоръки в учебните заведения и също ще се попълня по избор. Освен това ще се организира социологическо изследване, чиято цел е да се даде опция на родители, възпитаници и учители, да споделят вижданията си за образователното наличие като цяло, включително и за учебниците. Докрая на месец април работните групи ще изготвят мнения с съответни оферти за усъвършенстване на съответните образователни стратегии. След прегледа на образователните стратегии, образуваните работни групи ще прегледат образователното наличие по обособените предмети в съответния учебен стадий - начален, прогимназиален и първи гимназиален стадий до края на месец септември ", добавя още проф. Николай Денков.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР