До 7 октомври 2018 г. е срокът, до който кметовете

...
До 7 октомври 2018 г. е срокът, до който кметовете
Коментари Харесай

Кметовете вече могат да прехвърлят стопанисваните от тях язовири на държавата

До 7 октомври 2018 година е срокът, до който кметовете ще би трябвало да решат дали да трансферират стопанисваните от тях язовири на Държавното дружество „ Управление и стопанисване на язовири “. Това заяви ръководителят на Държавната организация за метрологичен и механически контрол (ДАМТН) Петър Горновски по време на работна среща с регионалния шеф на Ловеч Георги Терзийски и представители на всички общини от района. Той добави, че всяка община би трябвало да направи деликатен разбор, тъй като ще носи цялостна отговорност за язовирите, които продължи да стопанисва, включително и за неотложните поправки на тях.
В резултат на осъществените инспекции ДАМТН е открито, че за 858 язовири са нужни строително-ремонтни мероприятия за привеждането им в механически изправно положение, а 414 от тях са класифицирани за наложителен ремонт, стана ясно по време на срещата. Петър Горновски добави, че направеният лист на организация, е на база на реализиране на контролната активност и в него са взети под внимание всички неизправности установени при инспекциите на водните уреди от инспекторите на организацията, като доста от язовири са с повече от едно нарушаване.
По време на днешната полемика беше разисквана и идната категоризация на язовирите. Те ще се класифицират в тристепенна канара на евентуална заплаха според от допустимо най-лошите последствия от освобождението на съхраняваните в тях води, заради разрушение или неправилна употреба, а точно: първата висока степен, втора забележителна степен и трета ниска степен. За тази процедура ще бъдат виновни комисии, назначени със заповед на регионалните шефове на всяка една област.
В днешната среща присъединяване от страна на Държавната организацията взеха и заместник-председателя на ДАМТН ген. Кирил Войнов и основният секретар на организацията Николай Николов. Тя е част самодейността на държавната организация за осъществяване срещи във всички райони на България за повишение на информираността на локалните управляващи и на вниманието към язовирите на територията на страната.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР