До 7-и януари барове, ресторанти, сладкарници и магазини за дрехи

...
До 7-и януари барове, ресторанти, сладкарници и магазини за дрехи
Коментари Харесай

До 7-и януари магазини и ресторанти трябва да се регистрират по ДДС

До 7-и януари питейни заведения, заведения за хранене, сладкарници и магазини за облекла и обувки ще би трябвало да се записват по Данък добавена стойност съгласно нови условия в Закона за Данък добавена стойност, които влязоха в действие на 1 януари.

Досега доста заведения и магазини избягваха плащнето на Данък добавена стойност като използваха елементарна скица – щом оборотът им приближи 50 000 лева активността се трансферира на друга компания на същия притежател. А в същото време личният състав, касовите апарати, оборудването в ресторанта и стоката в магазина остават същите. Промените в закона вършат невероятно действието на тази скица. При поредното осъществяване на еднородна активност в един и същи търговски обект от две или повече компании, настоящи в съгласие, в облагаемия оборот на всяка последваща компания се включва оборотът, осъществен в обекта от предходната компания, гласят новите текстове, осведоми в. „ Труд “.

Законът гласи още, че в случай че при прекачване на активността в търговски обект от една компания на друга работата е спряла за повече от един месец, няма да се смята, че се прави поредна еднородна активност и оборотът на двете сдружения няма да се събира.

Заявените електронни адреси за преписка към този момент се смятат за електронен адрес за приемане на известия от Национална агенция за приходите, планува друга смяна в закона. Това значи, че при приемане на инспекционен акт или покана за заплащане на обвързване на електронната поща, документите към този момент се смятат за връчени на компанията.

И още едно ново условие: при онлайн търговия и заплащане с банкова кредитна или дебитна карта, вместо касова записка, на клиена може да се дава по електронен път документ за продажбата, който не е публикуван от фискално устройство. Съдържанието на този документ, както и редът за издаването му и даването на данни за продажбата към Национална агенция за приходите ще бъдат избрани с разпоредба.

Автоматите на самообслужване, в които са вградени фискални устройства, към този момент може да демонстрират единствено на екран данни за осъществената продажба, без да отпечатват хартиена касова записка, гласят още измененията.

Разширяват се и случаите, при които Данък добавена стойност ще се заплаща при договорка или ремонт на постройка. За нови здания към този момент се смятат и обособени обособени елементи от съществуващи здания вследствие на осъществено надстрояване и/или допълващо застрояване, в случай че тези елементи могат да бъдат продадени настрана. За нови се смятат и здания, за които направените разноски за реорганизация, възобновяване или преустрояване са не по-малко от 1/3 от пазарната им цена и не са минали 60 месеца от ремонта. Това значи, че в случай че такива здания бъдат продадени, към този момент би трябвало да се заплати Данък добавена стойност. Данък ще би трябвало да се заплати, и в случай че здания са дадени на наемател и той извърши съответните основни реконструкции или преустройства. 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР