До 7 години АЕЦ Белене може да бъде изградена, заяви

...
До 7 години АЕЦ Белене може да бъде изградена, заяви
Коментари Харесай

Петкова: До седем години АЕЦ Белене може да бъде изградена

До 7 години АЕЦ " Белене " може да бъде построена, съобщи в коридорите на Народното събрание министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя добави, че с днешното решение на Народното събрание може да се търси стратегически вложител за създаване на централата.
" Мораториум върху плана " Белене " няма и в никакъв случай не е имало подобен мораториум. Това решение, което националното заседание е взело 2012 година е решение, което е подкрепящо дейностите на държавното управление тогава. С решението, което се взима през днешния ден на процедура това е новата воля на българския парламент. След това решение ръцете на държавното управление са развързани. Колегите от " Росатом " постоянно са заявявали, че те ще вземат участие в случай че българската страна вмземе сходно решение, било като реализатор, като подизпълнител. "
Петкова сподели още, че досега имаме четирима претенденти, които са показали сериозен интерес.
„ Субективни критерии, които да дадат опция за избор в действителност на най-хубавата оферта за България в тази обстановка. Да се надяваме, че инвеститорският интерес, който досега е деклариран, ще бъде препотвърден. На този стадий не сме оторизирани да даваме сходна информация. Скоро ще стане ясно “.
Междувременно стана ясно, че . Всъщност ползата на френската компания " Фраматом " към плана бил не в ролята на инвеститор, а на реализатор на избрани действия. Това стана ясно от изявление на представителя на компанията за България Станислав Георгиев.
" Фраматом " не може, това не е методът на компанията да бъде вложител. Компанията постоянно е осигурявала услуги. Що се отнася до плана " Белене ", " Фраматом " би имал интерес да взе участие в плана със същия размер от действия, които бяха избрани за него до 2012 година, когато се приключи планът ", изясни той, представен от БНР.
" Фраматом " би могъл да потърси опция за обезпечаване на финансиране на размера от действия, които вероятно той ще извърши в плана " Белене ", само че това не е вложение ", сподели Георгиев, който взе участие на интернационалната нуклеарна конференция, проведена от " Булатом ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР