До 7 декември ще бъдат приемани оферти за доставка на

...
До 7 декември ще бъдат приемани оферти за доставка на
Коментари Харесай

Жалба в съда принуди ЦИК да изчака с офертите за машини за гласуване

До 7 декември ще бъдат одобрявани предложения за доставка на машини за гласоподаване за идните парламентарни избори. Това е решила Централната изборна комисия (ЦИК) в понеделник.

Първоначално оповестеният период в беше до 29 ноември. Междувременно обаче беше подадена тъжба в съда против на комисията, с което беше оповестена поръчката, и изборните комисари склониха да удължат периода.

Намерението на ЦИК е да закупи 9600 устройства за гласоподаване, за което е подготвена да похарчи до 36 000 000 лева без Данък добавена стойност. Бъдещият снабдител би трябвало да обезпечи машините с нужния програмен продукт, както и цялата логистика и обслужване, от което ще се нуждаят за изборите. Обществената поръчка беше оповестена на 23 ноември, а крайният период за приемане на предложения изтичаше седмица по-късно.

Именно против това стачкува Александър Чобанов, който през последните години нашумя с опитите си да наложи машини за гласоподаване – българско произвеждане. В жалбата си, подадена на 26 ноември до Върховния административен съд (ВАС), Чобанов се оплаква още, че изборните комисари са поръчали едвам 9600 устройства – в случай, че изборните секции за парламентарни избори, както е известно, надвишават 12 000. Той твърди, също по този начин, че изискванията в публичната поръчка са дискриминационни – поради условия от ЦИК документ за ръководство на качеството от участниците. Както и заради неналичието на предплатено заплащане за осъществяването на поръчката, което съгласно него изключва от кръга на възможните участници такива с по-малко финансови благоприятни условия.

Поради изредените аргументи Чобанов се обръща към Върховен административен съд с молба да анулира напълно решението на ЦИК за поръчката.

От изборната администрация оповестиха пред „ Сега ”, че ще одобряват предложения до 7 декември. А ден по-късно ще ги прегледат.

Очаква се Върховен административен съд да се произнесе в най-кратък период по жалбата - във вторник или сряда.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР