До 7 август и тази година отбелязвамеСветовната седмица на кърменето.

...
До 7 август и тази година отбелязвамеСветовната седмица на кърменето.
Коментари Харесай

Отлагането на първото кърмене носи риск за новороденото


До 7 август и тази година означаваме

Световната седмица на кърменето. Тази година тя минава под мотото „ Кърменето - основа на живот”. Една от задачите на седмицата е да концентрира публичното внимание върху значимостта на вярното хранене на децата още от първите часове на живота им. Проявите, включени в седмицата по целия свят ще слагат акцент върху сериозните последствия от зареждането с изкуствени храни, от недохранването и от прехранването на новородените. Експертите са единомислещи, че всяка от тези нездравословни практики води след себе си до нараснал риск от разнообразни неинфекциозни болести с тежки отдалечени последствия – в млада и зрелост.

Инициативата за провеждането на седмицата е на Световния алианс за кърмене (WABA) – световна мрежа от лица и организации, чиято активност е ориентирана към отбрана, разпространение и поощряване на кърменето в света в сходство с правилата, заложени в Програмната декларация „ Иноченти “, Глобалната тактика на СЗО и УНИЦЕФ за храненето на кърмачетата и дребните на деца и други интернационалните документи. Тази година е 26-то издание на седмицата.

По данни от последния отчет на Световната здравна организация (СЗО) и УНИЦЕФ 3 от всеки 5 новородени не се зареждат с майчина кърма в първия час от живота си. Според специалистите това може да крие огромни рискове, защото точно кърмата е най-хубавата отбрана за бебето, която го защищава от инфекции и е натурален фактор за построяването на имунитета му. По данни от изследвания отлагането на първото кърмене за период от 2 до 24 часа усилва риска от гибел на новороденото с над 33%.

Тревожната констатация на двете интернационалните организации е обвързвана с нездравословни практики, публикувани в целия свят, които пречат на

естественото зареждане на детето в първите часове след раждането му. Според специалистите на СЗО и УНИЦЕФ в доста родилни клиники отделянето на новороденото от майката се възприема като нещо обикновено. Този метод е надълбоко неправилен, опонират експертите. Те са безапелационни, че неналичието на непосреден първи контакт "кожа да кожа " сред майката и бебето предизвиква доста вреди върху прочувственото и физическото им здраве.
Свързани публикации.. Д-р Анета Попиванова: Кърменето понижава риска от развиване на остеопороза 0 Христина Янева: Kърменето е обич и грижа по едно и също време 0 Елена Василева: Най-често повода за понижаване на кърмата е стрес 0

В същото време продължава да бъде публикувано зареждането с подсладена вода или изкуствени млека заместители на майчината кърма, както и практиката да бъде изхвърляна първата коластра.

Друг неподходящ фактор за непосредственото зареждане с кърма в първия час след раждането е възходящият брой раждания с цезарово сечение. Когато раждането е по действен път, новородените по предписание се отделят от майките им незабавно. Така първият контакт сред майката и бебето се отсрочва във времето, от време на време даже прекомерно дълго и се пропуща опцията новороденото да бъде захранено с майчина кърма незабавно след раждането. Липсата на квалифицирани акушерки и консултанти по кърмене също способства за отхвърли на доста майки да кърмят децата си, регистрират специалистите.

И през тази година България се причислява към световната самодейност с поредност от прояви. В столицата се чака да бъдат извършени интерактивни лекции и работилници за родители, а в доста градове и области районните здравни инспекции (РЗИ) провеждат осведомителни дни. В тях вземат присъединяване лекари, акушерки и деятели от неправителствени организации.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР