До 65 процента от гръцките хотели са изправени пред фалит

...
До 65 процента от гръцките хотели са изправени пред фалит
Коментари Харесай

65% от гръцките хотели са застрашени от фалит


До 65 % от гръцките хотели са изправени пред банкрут заради блокадат от ковид, оповестява изследване на авторитетната Елинска камара на хотелите, представена от " Грийк рипортър ".

Във видеоконференция президентът на Камарата Александрос Василикос съобщи, че " ще отнеме доста време гръцката туристическа промишленост да се върне към равнищата на 2019 година ", година, в която рекорден брой туристи посетиха страната.

Според изследването 65 % от хотелиерите споделят, че банкрутът на техния бизнес е или " евентуален ", или " най-вероятен " - надлежно 46,6 и 18,3% .

В същото време по-голямата част от хотелиерите - 95% - плануват голям спад в приходите , който е приблизително 56,3 %. Смята се, че секторът в Гърция ще загуби общо 4,46 милиарда евро през 2020 година

Миналата седмица Григорис Тасиос, ръководител на Гръцката асоциация на хотелиерите , предвижда, че гръцката туристическа промишленост е изправена пред невиждана рецесия в резултат на пандемията на ковид и се чака да загуби най-малко 50% от приходите си в 2020 .

Тасиос съобщи, че съгласно оптимистичен сюжет туристическият сезон ще стартира на 1 юли , месеци по-късно от нормалното, отнемайки съвсем 10 милиарда евро от туристическите приходи тази година.

На 19 март гръцкото министерство на туризма разгласи, че всички хотели, които работят на 12-месечна база, ще бъдат принудени да затворят до 30 април 2020 година

Решението обаче планува, че всеки районен град към момента ще би трябвало да има най-малко един отворен хотел , а три хотела ще останат отворени в Атина и Солун .
 Коронавирус: Гърция се надява да изравни кривата до май
Коронавирус: Гърция се надява да изравни кривата до май

Но април е най-критичният интервал, гърците би трябвало да си останат у дома

Пандемичната рецесия коства на гръцкия Брутният вътрешен продукт 2,5 пункта всеки месец , разяснява финансовият министър Христос Стайкурас, като пресметна, че рецесията може да бъде даже на 10 % . В изявление пред Тема ФМ в неделя, той акцентира, че огромният залог на туризма в гръцката стопанска система го прави по-уязвим за рецесията.

Той призна, че въпреки първичната прогноза за напредък на Брутният вътрешен продукт през 2020 година да беше по-добра в Гърция, в сравнение с в други страни-членки на еврозоната, в този момент се пресмята, че рецесията ще бъде на същото равнище като в други европейски страни, което ще докара до понижаване на Брутният вътрешен продукт с 5% -10% тази година .

Финансовият министър отбелязва, че Европейската комисия оцени рецесията в Европа от 5% до 10% и че " всяка седмица прогнозите за жалост се актуализират до най-лошото ".

" Гърция, която стартира с по-добра и по-висока динамичност спрямо другите страни и се счита, че има над два пъти по-голям ритъм на стопански напредък спрямо Европа, ще бъде почти същата криза като европейската, заради по-голямата накърнимост на нашия туризъм ".

На въпрос дали ще има кредитиране във връзка с дълга , той отговори, че са взети значими решения по отношение на фискалното облекчение и че Гърция има опция да се възползва от фискалните разноски.

Той сподели, че Гърция има опция да финансира рецесията условно, " през днешния ден имаме паричен буфер и от нас зависи да се оправим с рецесията дейно ".

По отношение на подхванатите ограничения той отбелязва, че държавното управление се пробва да вкара " изчерпателен проект, който непрестанно се обогатява " и изяснява за " разумен метод ". Според Стайкурас, всичко ще зависи от това по какъв начин ще действа стопанската система през идващите месеци .
 Турция с проект да пусне инфектирани с ковид мигранти в Европа?
Турция с проект да пусне инфектирани с ковид мигранти в Европа?

За това алармира гръцкият вестник " Катимерини "

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР