До 60 милиона души по света може да изпаднат в

...
До 60 милиона души по света може да изпаднат в
Коментари Харесай

До 60 млн. души може да изпаднат в крайна бедност

До 60 милиона души по света може да изпаднат в „ последна беднотия “ поради рецесията с ковид, предизвести президентът на Cвeтoвнaтa бaнĸa Дeйвид Maлпac, представен от Би Би Си.

По думите на Малпас банката чака международният стопански напредък да се свие с 5% през 2020 година, до момента в който страните се борят с следствията от пандемията.

Мерките против разпространяването на вируса доведоха до загубата на милиони работни места и банкрути на редица компании, като обстановката е най-тежка в по-бедните страни.

„ Поминъкът на милиони беше погубен, а здравните системи са подложени на голямо напрежение по целия свят. По наши оценки до 60 млн. души ще изпаднат в последна бедност*, като по този метод ще бъде премахнат напредъкът в битката с бедността, реализиран през последните три години “, разяснява шефът на Световната банка.

Базираната във Вашингтон финансова институция предлага 160 милиарда $ под формата на грантове и нисколихвени заеми на бедните страни за битката с рецесията. По думите на Малпас 100 страни, в които живеят 70 от популацията на планета, към този момент са получили незабавна финансова помощ.

„ Макар че международната банка предлага обилни запаси, това няма да бъде задоволително “, споделя още той, като прибавя, че е отчаян от бавното движение, с което комерсиалните кредитори работят по предлагането на облекчение на дълга за бедните страни

Световната банка работи дружно с Международния валутен фонд (МВФ) по скица, която да разреши на по-бедните страни да изискат облекчение на дълга при изплащането на заеми, които дължат на страните от Г-20 до края на годината.

Същевременно с това основният изпълнитeлeн диpeĸтop нa ЈР Моrgаn Chase Джeйми Димън съобщи, че пандемията би трябвало да подейства като тревога, която да ни разсъни за потребността от създаване на по-справедливо общество.

„ Голямата ми вяра е, че ще използваме тази рецесия като катализатор за построяването на стопанска система, която основава и поддържа равните благоприятни условия за доста повече хора, изключително за тези, които прекомерно дълго бяха иизоставени “, разяснява Димън.

*Възприетият от Световната банка стандарт за „ последна беднотия “ е прекарване с до 1,9 $ дневно.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР