До 6 септември ЦИК трябва да назначи всички общински избирателни

...
До 6 септември ЦИК трябва да назначи всички общински избирателни
Коментари Харесай

До 6 септември ЦИК трябва да назначи всички общински избирателни комисии за предстоящите избори

До 6 септември ЦИК би трябвало да назначи всички общински изборни комисии за идните избори. Това стана ясно на националната среща на секретарите на общини в Република България, чиито уредници са Националното съдружие на общините в Република България, Националната асоциация на секретарите на общини в Република България и актив към Националното съдружие на общините. По време на откриването тирада произнесоха Стефка Стоева, ръководител на Централната изборна комисия, както и Силвия Георгиева, която е изпълнителен шеф на НСОРБ. Присъстваха още лица, измежду които секретарят на ЦИК Севинч Солакова, представителят на ЦИК Александър Андреев и други. Бяха приветствани всички секретари на общини и присъстващите кметове на общини в Република България. Присъстваха 210 души от 125 общини и 12 районни администрации. Наблегна се на положителното партньорство сред ЦИК и НСОРБ. Бяха сложени тематики, които да бъдат разисквани по време на двудневната среща.
От ЦИК разясниха, че към този момент се работи по изборния развой, както и че идните локални избори, ще бъдат в пъти по-тежки от Европейските, защото ще бъдат открити доста повече изборни секции. 31 юли е избраният период, до който би трябвало да са подготвени част от решенията на ЦИК. Комисията би трябвало да е назначила всички изборни комисии и те да стартират да работят.
Въпросът за машинното гласоподаване беше една от водещите тематики. Експертите показаха, че гласуването с машини до момента не се е радвало на триумф. Затова в този момент са предложили по-високи хонорари за ръководителите и за членовете на секционните изборни комисии, които са в размер към 100 лв. за ръководител и 54 лв. за член за първия тур, а пък за втория сумите да останат същите като сегашните. Стана ясно, че към този момент има обособени оферти за присъединяване в разнообразни образования, само че без по-добра финансова помощ е мъчно да бъдат открити качествени хора. Обявиха, че текстовете а машинното гласоподаване не са анулирани, само че въпросът с него си остава противоречив, защото заради неналичието на подготвени фрагменти преброяването на гласовете, анализирането на резултатите става по-бавно, а на предходните избори е лишило цели 3 дни. А при осъществяване дружно на машинно и хартиено гласоподаване процесът се усложнява още повече.
Актуален бе и въпросът за това дали жителите на обитаеми места с под 350 души ще могат да гласоподават. На този въпрос ЦИК дадоха отговор, че те ще могат да гласоподават за кмет на община, само че не и за кмет на кметство. И въпреки всичко съгласно тях въпросът е много противоречив и неразбираем към момента. Но това съгласно ЦИК е въпрос, който би трябвало да уреди законодателят, а финансовата страна на изборите е отговорност на страната.
Надежда ИВАНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР