До 6 месеца в София ще бъде въведена първата нискоемисионна

...
До 6 месеца в София ще бъде въведена първата нискоемисионна
Коментари Харесай

Фандъкова: До 6 месеца ще въведем първата нискоемисионна зона за автомобили |

До 6 месеца в София ще бъде въведена първата нискоемисионна зона за коли, разгласи кметът Йорданка Фандъкова.

Решението е част от ограниченията против мръсния въздух в столицата и идва след като Столична община бе, че не е направила задоволително, с цел да предотврати това. Съдебното решение задължи общината да направи разбори в няколко проблематични области и да предприеме ограничения. Кметът Фандъкова разгласи, че ще се съобрази с препоръките и няма да апелира.

Какво е нискоемисионна зона?

Все още Следствен отдел към окръжна прокуратура не съобщава кои ще са границите на зоната, кой ще бъде стеснен да влиза в нея, ще има ли санкции и по кое време ще работи тя.

По предварителни данни разновидностите са няколко. Най-вероятно в началото зоната ще обхване столичният център, между булевардите „ Сливница “. „ Васил Левски “, „ Патриарх Евтимий “, „ Скобелев “и ул. „ Опълченска “. 

Зоната може да работи краткотрайно, единствено в дните с замърсен въздух, или непрекъснато. Единият вид е там да не се позволяват коли в дни с нараснали равнища на фини прахови частици. Друг вид е да се позволяват единствено по-екологични коли. Камери ще четат екостикерите, които се слагат по време на годишния механически обзор. На стикера е въведена екокатегорията на колата - Евро 1, Евро 2, Евро 3. 

" По делото за въздуха, Столична община ще извърши всички 4 разбора, които съдът ни разпорежда да създадем. Възложила съм до 6 месеца да се вкара и първата ниско емисионната зона за коли в София, също избрана от съда ", написа във фейсбук Йорданка Фандъкова.

" Моето решение е да не апелираме решението на съда. Разправии и препирни по тематиката с въздуха не би трябвало да позволяваме, това е най-важната тематика за София, тъй като касае здравето на хората и се нуждаем от обединени старания, а не от гонене на други цели ", прибавя тя.

По-рано този месец Софийският градски съд реши, че Столична община е позволила редовно замърсяване на въздуха в София и подреди на общината до една година да предприеме ограничения, включително тласъци за различно отопление, с цел да се понижи използването на дърва и въглища.

Следствен отдел към окръжна прокуратура би трябвало да вземе ограничения и за по-удобен публичен превоз, с цел да не употребяват толкоз доста хора персоналните си коли. Съдът задължава общината да направи разбор и на опциите за етажни паркинги и буферните паркинги, и за създаване на цялостна велосипедна мрежа. Трябва и анализ за опциите за създаване на паркове в териториите с нараснало замърсяване и зелени стени. Общият организационен проект също така може да се промени по този начин, че да се обезпечи подобаващ микроклимат, който да подсигурява придвижване на въздушните маси и внасяне на чисти въздушни маси. 

Общината към този момент работи по стратегия за промяна на старите печки за битово отопление. По данни на кметството към този момент са включени 5000 семейства и са получени над 1000 нови заявки.

" Не одобрявам изказванието за безучастие във връзка с въвеждането на тласъци за жителите за потребление на различни незамърсяващи способи за отопление, тъй като това е стратегия, по която се вижда, че работим. Обръщам внимание на това, че при монтажите на новите печки има хора, които споделят, че са обезпокоени от повишението на цените на тока, природния газ и дефицита на пелети. До момента 84 семейства се отхвърлиха. Не би трябвало да разрешаваме връщане обратно в този развой и по тази причина е значимо е да се откри механизъм на национално равнище за решение на казуса с цените на горивата ", разяснява Фандъкова.

София е отпред на европейската ранглиста по приложимост на коли от междинното за огромните градове на Европейски Съюз, сочи разбор на общинското дружество „ Софияплан “. Тенденцията е напредването с кола в столицата да продължава да пораства, до момента в който пътуванията с градския превоз понижават. В Столичната община се падат по съвсем 0,8 автомобила на всеки възрастен, до момента в който междинното равнище за огромните градове в Европейския съюз процентът е към 0,5 на 100, сочи статистиката.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР