До 50 милиона лева е максималният размер на новите държавни

...
До 50 милиона лева е максималният размер на новите държавни
Коментари Харесай

До 50 млн. лв. е размерът на държавните гаранции за кредитиране на студенти и докторанти

До 50 милиона лв. е оптималният размер на новите държавни гаранции, които Министерският съвет утвърди по Закона за кредитиране на студенти и докторанти (ЗКСД). Кредити се отпускат на български жители, жители на страните от Европейски Съюз, ЕИП и Конфедерация Швейцария и са единствено за образование във висши учебни заведения в България.

Наблюдава се увеличение на междинния размер на заемите по ЗКСД, което е резултат от няколко фактора - увеличеният размер на издръжката за образование за един студент/докторант и надлежно по-високият размер на таксите за образование, както и промените в Закона за висшето обучение, с които се дава право на висшите учебни заведения при избрани условия да правят образование против възнаграждение в образователно-квалификационна степен „ бакалавър “ и „ магистър “.

За миналата 2018 година междинният размер на заема е 9 584 лева Резултатите от програмата за кредитиране на студентите и докторантите през отчетния интервал от 2010 година до 2018 година демонстрират, че 20 499 студенти и докторанти са се възползвали от опцията да изтеглят заем по ЗКСД на обща стойност 136 993 996 лева Отпуснатите заеми за възнаграждение на такси за образование са 20 129, а отпуснатите заеми за прехрана са 320. Докторантите, сключили контракт за заем по ЗКСД са 87.

Общо 555 студенти, жители на европейски страни и ЕИП, са сключили контракт за заем през интервала от 2010 година до 2018 година Броят на задграничните кредитополучатели съставлява 2,71% от общия брой отпуснати заеми по ЗКСД. Максималният размер на новите държавни гаранции се утвърждава всяка година от Министерския съвет по предложение на министъра на образованието и науката, в съгласие с министъра на финансите и се включва в Закона за държавния бюджет на Република България за съответната година.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР