До 5-ти февруари складираните във Враца 50 тона бракувани тонер

...
До 5-ти февруари складираните във Враца 50 тона бракувани тонер
Коментари Харесай

Замириса на измама! Наемателят на терена с 50 тона боклук във Враца се оказа фирма-фантом, до 30 дни трябва да го махнат

До 5-ти февруари складираните във Враца 50 тона бракувани тонер касети от Италия би трябвало да бъдат изкарани от града и предадени на лицензирана компания, заяви шефът на Регионална инспекция за опазване на околната среда Христо Христов. От “Рецикла” ЕООД към този момент са подписали издадения им от инспекцията акт за 7 000 лева
Оказва се, че компанията, забъркана в абсурда, даже не има лиценз за преправка на сходен тип боклук. Още по-скандалното, е че договорът за наем на процедура е подписан с фирмата-фантом “Еко Ре Тон” ЕООД, която не попада в нито един указател, като документът е подписан единствено от наемодателя Илиян Ангелов.
Не е истина и че нерегламентирано складираните във Враца боклуци от Италия не са рискови. Според българското законодателство те са в графата отпадъчен тонер за отпечатване, съдържащ рискови субстанции с код 080317* и/или 080318 (отпадъчен тонер за отпечатване, друг от упоменатия в 08 03 17*) с нормативно съображение Приложение № 1 към член 5, алинея 1 и член 6, алинея 1, т. 1 и алинея 2, т. 3, писмен знак “б”от Наредба № 2 от 23 юли 2014 година за подредба на отпадъците.
Според наредбата, като рискови се класифицират отпадъците, маркирани със знак звезда (*) в листата на отпадъците по приложение № 1, според член 6, алинея 1, т. 1 от Наредба № 2 от 23 юли 2014 година При съществуване на огледални кодове, както е в този случай, законът е безапелационен, че разпознатият боклук резервира кода 080317* (опасен) до доказване от причинителя на отпадъка, че той не има рискови свойства.
В наредбата са регламентирани и методите за доказване на това, а точно: посредством химичен разбор и/или умозаключение от експертна комисия и/или рекомендация за утилизация на съображение условията на член 13 от Наредба № 2 от 23 юли 2014 година за подредба на отпадъците.
Следователно всички изказвания на РИОСВ-Враца, както и на консултанта на “Рецикла” Стоян Кралев и неговия хазяин Илия Ангелов, са в несъгласие с нормативната екологична база.
Експертите по отпадъците от РИОСВ-Враца, отпред с техния несъответстващ шеф, би трябвало да знаят, че неоригиналните тонер касети в по-голямата си част са китайско произвеждане и са залели пазарите. Техните тела в множеството случаи са направени от доста нискокачествени пластмаси и съставни елементи спрямо истинските и липсва интерес към тяхното изкупуване.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР