До 5-6 години най-много ще се сблъскаме с тотална липса

...
До 5-6 години най-много ще се сблъскаме с тотална липса
Коментари Харесай

Д-р Маджаров: До 5-6 години ще се сблъскаме с тотална липса на лекари

До 5-6 години най-вече ще се сблъскаме с тотална липса на лекари, в това число и в огромните градове, сподели в изявление за Българска телеграфна агенция доктор Иван Маджаров, ръководител на Българския лекарски съюз (БЛС). В отдалечените региони е ясно, че сега, в който сътрудниците ни, които в този момент са на към 60-годишна възраст, спрат да работят, ще стане доста комплицирано, добави той.

Приемът на студенти по медицина би трябвало да се усили трикратно, счита доктор Маджаров. Предвид политическата конюнктура в този момент, „ теренът “ не е доста подобаващ за положителни упования, уточни той. И напомни, че след последните парламентарни избори – през ноември 2021 година, са стартирани диалози с управлението на Министерството на здравеопазването и с парламентарната група на „ Продължаваме Промяната “ за законодателни промени в региона на образованието на фрагменти. В диалозите съществено внимание е обърнато и на фрагментите в региона на здравните грижи, както и на методите за стимулирането им, тъй че младежите да избират тази специалност, а по-късно и да останат да работят в България.

Интересът към образованието по медицина е огромен, само че би трябвало да се увеличи броят на местата за годишен банкет, означи ръководителят на БЛС. По информация на Министерството на образованието и науката медицината е най-финансираната компетентност, само че практиката демонстрира, че ние се нуждаем от неведнъж повече медици, добави той. По думите му би трябвало да има и специфични условия, гарантиращи, че след дипломирането си лекарите ще останат да работят в България.

Ако страната сега въобще осъзнава какъв пожар се задава към нас, каква бездна, би трябвало да вкара условия, каквито има, да вземем за пример, при образованието на офицери за армията, на които още с приемането им, е обезпечено всичко гратис. Който желае да се образова по този ред, да подписва контракт, че след завършването си ще продължи да работи в страната ни избран брой години, предлага доктор Маджаров. Той разясни, че сегашният ред на банкет не би трябвало да се анулира, а към него да се добави различен механизъм и който пожелае, ще кандидатства по него, съзнавайки, че в случай че бъде признат по него, ще учи изцяло гратис – на прехрана от страната, а по-късно ще отдаде част от професионалния си живот в България. За да излезем от обстановката на дефицит на фрагменти и имайки поради, че сме в свободната зона на Европейски Съюз, би трябвало да имаме национална политика, която не може да бъде със забрани, а би трябвало да бъде с доброволни договорни връзки, с авансово сложени ясни правила, добави ръководителят на съсловната организация.

Съвсем скоро ще настъпи моментът, в който самите вложители ще осъзнаят, че построяването на болница, за която няма личен състав, е изгубена идея, сподели доктор Маджаров в отговор на въпрос нужни ли са още лечебни заведения в страната ни. По думите му все по-често съществуващите лечебни заведения се сблъскват с дефицит на лекари, а да се съберат лекари и медицински сестри за напълно ново лечебно заведение, е много сложна задача.

Нямаме различен метод, по който тази отиваща си войска лекари да бъде заместена с младежи, с изключение на посредством финансово стимулиране, сподели още доктор Маджаров.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР