До 5-6 години най-много ще се сблъскаме с тотална липса

...
До 5-6 години най-много ще се сблъскаме с тотална липса
Коментари Харесай

Д-р Маджаров: До 5-6 години ще се сблъскаме с тотална липса на лекари

До 5-6 години най-вече ще се сблъскаме с тотална липса на лекари, в това число и в огромните градове. Това споделя ръководителят на Българския лекарски съюз (БЛС) доктор Иван Маджаров в изявление за Българска телеграфна агенция.

В отдалечените региони е ясно, че сега, в който сътрудниците ни, които в този момент са на към 60-годишна възраст, спрат да работят, ще стане доста комплицирано, добави той.

Приемът на студенти по медицина би трябвало да се усили трикратно, сподели доктор Маджаров. Предвид политическата конюнктура в този момент, „ теренът “ не е доста подобаващ за положителни упования, уточни той. И напомни, че след последните парламентарни избори – през ноември 2021 година, са стартирани диалози с управлението на Министерството на здравеопазването и с парламентарната група на „ Продължаваме Промяната “ за законодателни промени в региона на образованието на фрагменти. В диалозите съществено внимание е обърнато и на фрагментите в региона на здравните грижи, както и на методите за стимулирането им, тъй че младежите да избират тази специалност, а по-късно и да останат да работят в България.

Интересът към образованието по медицина е огромен, само че би трябвало да се увеличи броят на местата за годишен банкет, означи ръководителят на БЛС. По информация на Министерството на образованието и науката медицината е най-финансираната компетентност, само че практиката демонстрира, че ние се нуждаем от неведнъж повече медици, добави той. По думите му би трябвало да има и специфични условия, гарантиращи, че след дипломирането си лекарите ще останат да работят в България.

Ако страната сега въобще осъзнава какъв пожар се задава към нас, каква бездна, би трябвало да вкара условия, каквито има, да вземем за пример, при образованието на офицери за армията, на които още с приемането им, е обезпечено всичко гратис. Който желае да се образова по този ред, да подписва контракт, че след завършването си ще продължи да работи в страната ни избран брой години, предлага доктор Маджаров. Той разясни, че сегашният ред на банкет не би трябвало да се анулира, а към него да се добави различен механизъм и който пожелае, ще кандидатства по него, съзнавайки, че в случай че бъде признат по него, ще учи изцяло гратис – на прехрана от страната, а по-късно ще отдаде част от професионалния си живот в България. За да излезем от обстановката на дефицит на фрагменти и имайки поради, че сме в свободната зона на Европейски Съюз, би трябвало да имаме национална политика, която не може да бъде със забрани, а би трябвало да бъде с доброволни договорни връзки, с авансово сложени ясни правила, добави ръководителят на съсловната организация.

Всяка година в България се дипломират към 1000 млади лекари, само че и всяка година, по естествени аргументи, губим 400-500 сътрудници, уточни още доктор Маджаров. По думите му през предходната година, евентуално и поради Коронавирус епидемията, са умряли 700 лекари. Имайки поради, че най-малко 300 медици напущат страната, актуалният банкет в компетентност „ Медицина “ в университетите не може да подсигурява даже и най-малък растеж в броя на лекарите.

Политическата обстановка се мени, времето тече, а няма кой да взима такива извънредно значими решения за бранша. Със сигурност в изискванията, в които обещано държавно управление е в оставка, работи по друг метод спрямо изискванията, при които работи в естествен темп. По думите му по време на консултациите след последните избори, които се правеха с представители на разнообразни партии, е реализиран консенсус за нуждата от устойчива политика в обезпечаването на фрагменти в бранш „ Здравеопазване “. Това го чуваме от всички, настояват, че осъзнават казуса, само че няма никакви законодателни начинания, макар че ние вършим всичко допустимо тази тематика да я държим във вниманието на политиците, сподели още доктор Маджаров. Дори освен това – преди два месеца още веднъж беше повдигната тематиката, че на глава от популацията имаме задоволителен брой доктор, съпоставено с Европейски Съюз. Ясно е, че на глава от популацията имаме някакъв брой лекари, само че са включени и лекарите пенсионери, уточни още доктор Маджаров.

Съвсем скоро ще настъпи моментът, в който самите вложители ще осъзнаят, че построяването на болница, за която няма личен състав, е изгубена идея, сподели доктор Маджаров в отговор на въпрос нужни ли са още лечебни заведения в страната ни. По думите му все по-често съществуващите лечебни заведения се сблъскват с дефицит на лекари, а да се съберат лекари и медицински сестри за напълно ново лечебно заведение, е много сложна задача.

Спецификата на образованието, което дружно със специализацията лишава към 10 години, най-хубавата възраст за упражняване на медицина и за трупане на опит е сред 30 и 50-55- годишна възраст. Над 50-годишна възраст лекарят е умел, убеден в силите си, само че от ден на ден стартира да забавя ритъма на работа, сподели още доктор Маджаров. По думите му в практиката постоянно лекарите над 50-годишна възраст са подкрепяни от млади сътрудници. Това е естествения темп в лекарската специалност. След тази възраст те не престават да работят, да предават опита си на младите, само че не и да работят с такова натоварване, с което са работили в младите си години, добави той. Според него лекарската специалност е извънредно амортизираща, а огромна част от медиците на 50-55 годишна възраст имат съпътстващи болести.

Преди 30 години се дипломираха два пъти и половина повече лекари в сравнение с в този момент и по тази причина сега има толкоз медици, означи доктор Маджаров. Ние към момента се радваме на този берекет, който имаше тогава, макар че имаше по-малко медицински университети. Сегашните лекари са толкоз, с помощта на огромния банкет преди години, означи той.

Вече се е получил вакуум в лекарското съсловие. В момента има младежи, които приключват образованието си, има и доста медици – 65 %, които са над 55 години, само че сегментът на 30-50-годишните лекари липсва, уточни доктор Маджаров. Дори и в този момент, незабавно да стартираме да „ произвеждаме “ повече млади лекари, не можем да запълним времевия интервал, в който нямаме лекари. Трагично и ужасно е, тъй като това, което виждаме измежду общопрактикуващите лекари е нещо, което ще се случи и в лечебните заведения, само че малко по-късно, сподели още той. И напомни, че близо 90 на 100 от общопрактикуващите лекари са на над 50-годишна възраст. Такъв % не може да бъде обезщетен и не виждам някой, който да успее да компенсира в идващите години този голям брой общопрактикуващи лекари. Как да се обезпечат три хиляди лекари в първичната извънболнична помощ, като даже няма и запас в лечебните заведения, който да може да работи в практики в извънболничната помощ, попита риторично доктор Маджаров.

В отговор на въпрос дали е уместно да се трансферират още действия от болничната в извънболничната помощ поради възрастта на общопрактикуващите лекари доктор Маджаров сподели, че това желание би трябвало да е обвързано с масирани финансови инжекции. Същността на концепцията за прехвърлянето на действия е да се даде опция за решение на здравословните проблеми на пациентите отвън лечебните заведения, само че и да дадем тласък на сътрудниците да избират да работят в първичната извънболнична здравна помощ, добави той.

Нямаме различен метод, по който тази отиваща си войска лекари да бъде заместена с младежи, с изключение на посредством финансово стимулиране, сподели доктор Маджаров. Не имам вяра някой до си мисли, че все още можем да използван някакъв командно-административен метод да активизираме лекарите и да им дадем заповед къде да работят. Ние сме в изискванията на отворен европейски пазар на труда и в същото време в изискванията на недостиг в нашата страна, подсети ръководителят на БЛС.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР