До 5-6 години най-много ще се сблъскаме с тотална липса

...
До 5-6 години най-много ще се сблъскаме с тотална липса
Коментари Харесай

Д-р Маджаров: До 5-6 години ще се сблъскаме с тотална липса на лекари

До 5-6 години най-вече ще се сблъскаме с тотална липса на лекари, в това число и в огромните градове. Това казва ръководителят на Българския лекарски съюз (БЛС) доктор Иван Маджаров в изявление за Българска телеграфна агенция.

 В отдалечените региони е ясно, че сега, в който сътрудниците ни, които в този момент са на към 60-годишна възраст, спрат да работят , ще стане доста комплицирано, добави той.

Приемът на студенти по медицина би трябвало да се усили трикратно, сподели доктор Маджаров. Предвид политическата конюнктура в този момент, „ теренът “ не е доста подобаващ за положителни упования, уточни той. И напомни, че след последните парламентарни избори – през ноември 2021 година, са стартирани диалози с управлението на Министерството на здравеопазването и с парламентарната група на „ Продължаваме Промяната “ за законодателни промени в региона на образованието на фрагменти. В диалозите съществено внимание е обърнато и на фрагментите в региона на здравните грижи, както и на методите за стимулирането им, тъй че младежите да избират тази специалност, а по-късно и да останат да работят в България.

Интересът към образованието по медицина е огромен , само че би трябвало да се увеличи броят на местата за годишен банкет, означи ръководителят на БЛС. По информация на Министерството на образованието и науката медицината е най-финансираната компетентност, само че практиката демонстрира, че ние се нуждаем от неведнъж повече медици, добави той. По думите му би трябвало да има и специфични условия, гарантиращи, че след дипломирането си лекарите ще останат да работят в България.

Ако страната сега въобще осъзнава какъв пожар се задава към нас , каква бездна, би трябвало да вкара условия, каквито има, да вземем за пример, при образованието на офицери за армията, на които още с приемането им, е обезпечено всичко гратис. Който желае да се образова по този ред, да подписва контракт, че след завършването си ще продължи да работи в страната ни избран брой години, предлага доктор Маджаров. Той разясни, че сегашният ред на банкет не би трябвало да се анулира, а към него да се добави различен механизъм и който пожелае, ще кандидатства по него, съзнавайки, че в случай че бъде признат по него, ще учи изцяло гратис – на прехрана от страната, а по-късно ще отдаде част от професионалния си живот в България. За да излезем от обстановката на дефицит на фрагменти и имайки поради, че сме в свободната зона на Европейски Съюз, би трябвало да имаме национална политика, която не може да бъде със забрани, а би трябвало да бъде с доброволни договорни връзки, с авансово сложени ясни правила, добави ръководителят на съсловната организация.

Всяка година в България се дипломират към 1000 млади лекари , само че и всяка година, по естествени аргументи, губим 400-500 сътрудници , уточни още доктор Маджаров. По думите му през предходната година, евентуално и поради Коронавирус епидемията, са умряли 700 лекари . Имайки поради, че най-малко 300 медици напущат страната, актуалният банкет в компетентност „ Медицина “ в университетите не може да подсигурява даже и най-малък растеж в броя на лекарите.

Политическата обстановка се мени, времето тече, а няма кой да взима такива извънредно значими решения за бранша. Със сигурност в изискванията, в които обещано държавно управление е в оставка, работи по друг метод спрямо изискванията, при които работи в естествен темп. По думите му по време на консултациите след последните избори, които се правеха с представители на разнообразни партии, е реализиран консенсус за нуждата от устойчива политика в обезпечаването на фрагменти в бранш „ Здравеопазване “. Това го чуваме от всички, настояват, че осъзнават казуса, само че няма никакви законодателни начинания, макар че ние вършим всичко допустимо тази тематика да я държим във вниманието на политиците, сподели още доктор Маджаров. Дори освен това – преди два месеца още веднъж беше повдигната тематиката, че на глава от популацията имаме задоволителен брой доктор, съпоставено с Европейски Съюз. Ясно е, че на глава от популацията имаме някакъв брой лекари, само че са включени и лекарите пенсионери, уточни още доктор Маджаров.

Съвсем скоро ще настъпи моментът, в който самите вложители ще осъзнаят, че построяването на болница, за която няма личен състав, е изгубена идея, сподели доктор Маджаров в отговор на въпрос нужни ли са още лечебни заведения в страната ни. По думите му все по-често съществуващите лечебни заведения се сблъскват с дефицит на лекари, а да се съберат лекари и медицински сестри за напълно ново лечебно заведение, е много сложна задача.

Спецификата на образованието, което дружно със специализацията лишава към 10 години, най-хубавата възраст за упражняване на медицина и за трупане на опит е сред 30 и 50-55- годишна възраст. Над 50-годишна възраст лекарят е умел, убеден в силите си, само че от ден на ден стартира да забавя ритъма на работа, сподели още доктор Маджаров. По думите му в практиката постоянно лекарите над 50-годишна възраст са подкрепяни от млади сътрудници. Това е естествения темп в лекарската специалност. След тази възраст те не престават да работят, да предават опита си на младите, само че не и да работят с такова натоварване, с което са работили в младите си години, добави той. Според него лекарската специалност е извънредно амортизираща, а огромна част от медиците на 50-55 годишна възраст имат съпътстващи болести.

Преди 30 години се дипломираха два пъти и половина повече лекари в сравнение с в този момент и по тази причина сега има толкоз медици, означи доктор Маджаров. Ние към момента се радваме на този берекет, който имаше тогава, макар че имаше по-малко медицински университети. Сегашните лекари са толкоз, с помощта на огромния банкет преди години, означи той.

Вече се е получил вакуум в лекарското съсловие. В момента има младежи, които приключват образованието си, има и доста медици – 65 %, които са над 55 години, само че сегментът на 30-50-годишните лекари липсва, уточни доктор Маджаров. Дори и в този момент, незабавно да стартираме да „ произвеждаме “ повече млади лекари, не можем да запълним времевия интервал, в който нямаме лекари. Трагично и ужасно е, тъй като това, което виждаме измежду общопрактикуващите лекари е нещо, което ще се случи и в лечебните заведения, само че малко по-късно, сподели още той. И напомни, че близо 90 на 100 от общопрактикуващите лекари са на над 50-годишна възраст. Такъв % не може да бъде обезщетен и не виждам някой, който да успее да компенсира в идващите години този голям брой общопрактикуващи лекари. Как да се обезпечат три хиляди лекари в първичната извънболнична помощ, като даже няма и запас в лечебните заведения, който да може да работи в практики в извънболничната помощ, попита риторично доктор Маджаров.

В отговор на въпрос дали е уместно да се трансферират още действия от болничната в извънболничната помощ поради възрастта на общопрактикуващите лекари доктор Маджаров сподели, че това желание би трябвало да е обвързано с масирани финансови инжекции . Същността на концепцията за прехвърлянето на действия е да се даде опция за решение на здравословните проблеми на пациентите отвън лечебните заведения, само че и да дадем тласък на сътрудниците да избират да работят в първичната извънболнична здравна помощ, добави той.

Нямаме различен метод, по който тази отиваща си войска лекари да бъде заместена с младежи, с изключение на посредством финансово стимулиране, сподели доктор Маджаров. Не имам вяра някой до си мисли, че все още можем да използван някакъв командно-административен метод да активизираме лекарите и да им дадем заповед къде да работят. Ние сме в изискванията на отворен европейски пазар на труда и в същото време в изискванията на недостиг в нашата страна, подсети ръководителят на БЛС.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР