До 5-10 години банките ще бъдат напълно дигитализирани. Това показат

До 5-10 години банките ще бъдат напълно дигитализирани. Това показат ...

До 10 години банките ще бъдат напълно дигитализирани, предвиждат експерти.


До 5-10 години банките ще бъдат напълно дигитализирани. Това показат наблюденията на Валентин Панайотов, председател на Асоциация "Банка на годината". Асоциацията традиционно организира финансов форум "Иновации", на който се обсъждат новостите в сектора. Тази година във фокуса попаднаха дигиталните банки, отвореното банкиране и Финтек компаниите.

Петър Андронов - главен изпълнителен директор на ОББ: Всичко, което за напред ще ни се случва, ще е бъде дигитално. Светът, в който ще живеем ще бъде пренесен в изцяло дигитални носители.Цветелина Бориславова - председател на надзорния съвет на БАКБ: Банките вече навлизат в една нова фаза.
Бъдещето банките ще бъдат в ръцете ни. За всеки по един клон. Чрез мобилно приложение.
Валентин Панайотов - председател на борда на асоциация "Банка на годината": Дигиталните банки са любопитни с това, че те нямат физически офиси.
У нас все още няма изцяло дигитални банки. А и традиционно българите са по-недоверчиви към иновациите. Но се оказва, че дигиталните банки не са по-опасни от традиционните.

Валентин Панайотов - председател на борда на асоциация "Банка на годината": Ако тази дигитална банка притежава банков лиценз даден примерно на европейско ниво. Попада под всички регулации, които важат за традиционните търговски банки. Нищо по-различно.
Въпреки недоверчивостта, напоследък все повече българи предпочитат мобилното банкиране пред традиционното.
Петър Андронов - главен изпълнителен директор на ОББ: Хората в Скандинавия, Холандия, Западна Европа вече повече от 60% от активното население, което използва този способ на банкиране. При нас процентът е още едноцифрен. Но това, което можем да кажем е, че тенденцията е стръмно увеличение на потребителите. Ще ги догоним до година две.

Източник: bnt.bg