До 440 души достигна броят на пострадалите по време на

...
До 440 души достигна броят на пострадалите по време на
Коментари Харесай

Близо 100 000 на протест в Букурещ - с искания за предсрочен вот и спешни реформи

До 440 души доближи броят на потърпевшите по време на вчерашния протест в Букурещ, оповестиха международните организации.
От здравна помощ се нуждаeха 440 души, в това число 24 жандармеристи. 65 души бяха откарани в болница, съобщи РИА Новости, представена от БГНЕС. На митинга на площад " Виктория " в центъра на столицата са взели участие до 100 000 души . След като огромна част от тях се бяха разотишли, силите на реда трябваше да употребяват водомети, с цел да угасят пожарите, защото стачкуващите палиха контейнерите за боклук.
Румънският президент Клаус Йоханис осъди дейностите на жандармерията против антиправителствената проява . На страницата си във Фейсбук той написа: „ В една същинска народна власт всеки човек има право да стачкува, а насилието е неприемливо, без значение от политическите позиции. Осъждам изрично жестоката, изцяло непропорционална интервенция на жандармерията по отношение на държанието на множеството хора на площад " Виктория ". Опитът да се смаже волята на хората с насилствена реакция на силите на реда е решение, заслужаващо наказание . Министърът на вътрешните работи би трябвало незабавно да даде изясни по какъв начин е координирала събития тази вечер”, означи още Йоханис.

Diaspora protests on Bucharest today.
Photos by Dan Mihai Balanescu#Romania pic.twitter.com/h4LxKhNxzb
— PositiveNewsRomania (@PositiveRomania) 10 август 2018 година
Полицията в това време употребява и сълзотворен газ против стачкуващите, които се опитваха да пробият загражданията. „ Умоляваме всички да се отдалечат от групите, провокиращи принуждение, те могат напълно да изопачат задачата на митинга, който бе деклариран като мирна проява. Нашето послание е разследване от насилствените дейности, които се следят през последните часове”, гласete известие на жандармерията на страницата ѝ във Фейсбук.
напомня, че настояванията на недоволните жители, огромна част от които са диаспора, са разформироване на Народното събрание, предварителни избори, държавно управление на технократи, самостоятелност на правораздаването, а също основаване на еднокамерен парламент, в който да влизат 300 сенатори, от които 100 да бъдат представители на диаспората. Общо протестиращите имат 20 претенции. Хората са недоволни от данъчната система и пенсионната промяна, системата за обществена помощ. Те упорстват също за развиване на стопанската система, селското стопанство и предприемачеството, както и въвеждане на електронно гласоподаване.
По-рано държавното управление разгласи проект за удвояване на държавните пенсии през идващите 4 години. Увеличението на бюджетните разноски по това перо ще е от 61 милиарда на 140 милиарда леи. Средната месечна държавна пенсия в Румъния сега е 110 леи.

In #Bucharest, #Romania, up to 100,000 people, including thousands of Romanian expatriates living in other countries, joined the #protest against the government; clashes with the police and detentions have been reported:

https://t.co/puRtCvwjHm pic.twitter.com/Kd4suoHxNJ
— Alex Kokcharov (@AlexKokcharov) 10 август 2018 година
Протестите бяха проведени от живеещите в чужбина румънци, които особено за проявата се бяха завърнали в страната.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР