До 400 процента оскъпяване на „Гражданска отговорност” за нарушителите на

...
До 400 процента оскъпяване на „Гражданска отговорност” за нарушителите на
Коментари Харесай

Експерти: Предложената система „Бонус-Малус” има потенциал да коригира поведението на водачите

До 400 % оскъпяване на „ Гражданска отговорност” за нарушителите на пътя планува новият пакет „ Бонус-Малус”, създаден от Комисията за финансов контрол. Собствениците на коли ще би трябвало да попълнят в полиците си кой има право да кара колата им. Максималното наказване е 4 пъти по-скъпа застраховка. Бонусите за изрядните съгласно едната канара ще са до 23% и ще са нужни 5 години, с цел да се доближат. При другата застраховката може да поевтинее с 25% след 7 години.

За превишаване на скорост сред 20-30 километра в час да вземем за пример глобата може да е 25% % или 15%. При превишение до 50 километра в час – наказателните точки ще оскъпят Гражданската отговорност с 50 % или 20%. Застраховката ще върви и със притежателя, и с водача, само че не и с колата. Предвидено е системата да стартира да работи от 2021 година

Гражданската ще зависи от фишове и присъди

Според специалисти по пътна сигурност пред БТВ новият вид, препоръчан от КФН е по-мек и по-приемлив. Според Владимир Тодоров от Асоциацията на потърпевши при произшествия би трябвало да се стартира с по-малко на брой наказания. По думите му не би трябвало да се включват такива като неправилна маневра и погрешно изпреварване.

Председателя на СБО Емил Панчев е на мнение, че препоръчаната система е стъпка в вярната посока, с цел да бъдат дисциплинирани водачите в България. Има хора, които нищо няма да ги спре, само че ще има изгода, посочи Панчев.

И Надежда Минкова от Института за пътна сигурност счита, че препоръчаната система „ Бонус-Малус” има капацитет да поправя държанието на водачите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР