До 40 държави може да бойкотират Летните олимпийски игри в

...
До 40 държави може да бойкотират Летните олимпийски игри в
Коментари Харесай

Полски министър: До 40 страни може да бойкотират Олимпиадата в Париж

До 40 страни може да бойкотират Летните олимпийски игри в Париж през 2024 година, а това ще направи събитието безсмислено, съобщи полският министър на спорта и туризма Камил Бортничук, представен от Би Би Си.

Той направи изказването, откакто Полша, Литва, Естония и Латвия дружно отхвърлиха проекта на Международния олимпийски комитет (МОК) да разреши на руснаци и беларуси да се състезават през 2024 година

Украйна към този момент заплаши да бойкотира конкуренцията, в случай че това се случи. На което МОК реагира, че всяка такава демонстрация единствено ще " накаже спортистите ".

Бортничук изясни, че има вяра в сформирането на коалиция от 40 страни, отпред с Англия, Съединените щати и Канада, които да поддържат протест против проектите на МОК преди решаващото съвещание на 10 февруари.

Като се има поради това, не мисля, че ще се сблъскаме с сложни решения преди Олимпийските игри. И в случай че би трябвало да ги пропуснем, обединението ни ще бъде задоволително необятна, с цел да направи провеждането им безсмислено “, рече министърът.

МОК разгласи предходната седмица, че ще „ изследва опция “, с цел да разреши на съветски и беларуски спортисти да се състезават в Париж под безпристрастен байрак и без споменаване на страната. Комитетът се аргументира, че „ нито един състезател не би трябвало да бъде възпрепятстван да се състезава единствено поради паспорта си “.

Това провокира остри реакции, като държавното управление на Англия съобщи, че проектът е „ доста надалеч от действителността на войната “.

Министърът на спорта на Украйна Вадим Гутцайт сподели, че спортните организации би трябвало да „ засилят връзката “ с интернационалните федерации, с цел да запазят възбраната за съветски и беларуски спортисти, наложена от МОК след нахлуването на Русия в Украйна.

Любопитно е, че американската позиция - изразена на държавно равнище, не е за цялостна възбрана на руснаци и беларуси от Игрите. Първите участваха на последните летни и зимни конгреси от името от олимпийския си комитет, без знаме, химн и така нататък - поради глобите за приложимост на допинг.

Правителството на Съединените щати съобщи, че поддържа замразяването на съветските и беларуските спортни организации в интернационалните и също по този начин предизвиква да се спре излъчването спортни събития в двете страни.

Говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер разяснява, че в случай че на спортистите бъде позволено да вземат участие в събития като Олимпийските игри, те би трябвало да са неутрални " и да е безусловно ясно, че не съставляват съветската или беларуската страна “.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР