До 4 години учените от Българската академия на науките ще

...
До 4 години учените от Българската академия на науките ще
Коментари Харесай

Учени от БАН разработват хранителни добавки за борба с различни заболявания

До 4 години учените от Българската академия на науките ще основат хранителни добавки, които да подкрепят лекуването на разнообразни болести. Именно поради това сега вършат проучвания на разнообразни естествени запаси и растения.

Дейностите са заложени в Националната научна стратегия „ Иновативни нискотоксични биологично дейни средства за прецизна медицина “, която се финансира от Министерството на образованието и науката, съобщи кореспондент на БГНЕС.

„ Целта на тази стратегия беше да се употребяват богатите естествени запаси, с които страната ни разполага, да се изолират биологично дейни субстанции, които ние пречистваме. Разработените артикули ще се тестват за невродегенеративни, антивирусни, антитуморни и регенериращи свойства ”, изясни пред БГНЕС проф. Павлина Дулашка.

По-интересните артикули от тях са черноморската рапана, градинският охлюв, черноморските раци, които са деликатеси, само че ние не сме ги подбрали единствено, тъй като са деликатеси, а тъй като те съдържат тези биологично дейни субстанции, добави още тя.

Доц. Ива Угринова, която е шеф на института по молекулярна биология и началник на един от осемте пакета, заложени в програмата сподели, че огромната им фантазия е да основат лекарствен артикул, на само че този стадий задачата им е да основат съставки със статут на хранителни добавки. Тя разгласи, че са почнали работа по програмата преди 2 месеца и към този момент имат резултати.

„ Получихме обнадеждаващи резултати, свързани с биологичната интензивност на една субстанция, която се извлича от растението канабис. Тук бързам да разгранича съставката, с която ние работим от тази съставна част, която има психотропно деяние. Ние не работим с нея. Те са две разнообразни вещества. Резултатите демонстрират, че тази субстанция има доста висока антитуморна интензивност. Искаме да изучим механизмите и да разберем на какво се дължи това “, съобщи доцент Угринова и добави, че към този момент имат резултати и от изследваните екстракти от черноморска рапана и градинския охлюв.

„ Там също намерихме някои вещества, които имат добра биологична интензивност. Следващата ни стъпка е да вършим композиция от такива съставки, с цел да намерим още по-съвършена композиция с още по-висока интензивност с ниски концентрации “, акцентира тя и съобщи, че тяхната фантазия е да стигнат до основаването на лекарство, само че това лишава към 15 години, а те не разполагат с такова време и финансиране.

„ Ние сме се фокусирали да достигнем до артикули със статут на хранителна добавка. Ние изследваме доста неща, тъй че не мога да кажа какво тъкмо ще открием. Между тях може да има добавка за стимулиране на имунната система, нещо което да забавя невродегенеративните процеси, нещо което да подкрепя противотуморната терапия “, изясни още доцент Угринова. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР