До 4 февруари 2022 г . тече обществено обсъждане на

...
До 4 февруари 2022 г . тече обществено обсъждане на
Коментари Харесай

Новият план на Борисовата градина с редица проблеми, становища се приемат до петък

До 4 февруари 2022 г. тече публично разискване на плана за Подробен организационен проект (ПУП) на парк „ Борисова градина “ в София. Според самодейността " Зелени закони " планът не извършва заданието и позволява ново строителство, опазване на частните обекти в парка, доста сечи, заличаване на части от лесопарковата част, паркинги, които освен ще навредят на парка, само че биха затруднили и трафика в съседство. Основните проблеми на новия проект бяха показани на онлайн събитие с присъединяване на общинския консултант Марта Георгиева, ландшафтния проектант Бояна Василева и ръководителя на “Зелени закони” Вера Стаевска. Примерното мнение и повече причини за внасяне на мнения може да видите “Зелени закони” предлага примерно мнение, което всеки жител, който не е склонен с част от оферти нов проект може да изпрати до локалната администрация. Според самодейността препоръчаният план не взема решение казуса с частните парцели и не обезпечава публичното им прилагане, което е съществена задача съгласно заданието за състезанието за план за Подробен устройствен план на парк " Борисова градина ". Възможните промени
1. Всички обекти частна благосъстоятелност или частна общинска благосъстоятелност да се обособят в обособени УПИ-та и да бъдат планувани в плана за „ обекти на обществената инфраструктура обществена благосъстоятелност “ обществена благосъстоятелност (чл. 205, т. 4 от Закон за устройство на територията по отношение на § 5, т. 75 от ДР на ЗУТ), за да се обезпечи тяхното придобиване по реда на Глава трета от ЗОС.2. Да бъде доказан лесопарковият темперамент на лесопарковите елементи.
3. В лесопарковите елементи на парка, декларирани като недвижима културна полезност, да отпадне всяка интервенция, изискваща позволение за градеж.
4. От плана да отпадне позоваването на Инвентаризацията, осъществена от ЛТУ през 2016 година, която третира дърветата в градска среда като стопанска гора за добиване на дървесина и предлага премахването не на обособени дървета, а на проценти и кубици от гората. Напомням, че Законът за горите категорично не позволява използване в паркове и градини в урбанизирани територии (чл. 2, алинея 3. Т.1), както и че огромна част от дърветата в „ Борисовата градина “ бяха към този момент (незаконно) отстранени на основа на тази инвентаризация.
5. Всяко дърво в „ Борисова градина “ да бъде обследвано според Закона за устройство и застрояване на София и Наредба за създаване, поддържане и запазване на зелената система на Столична община, които позволяват унищожаване на дълготрайна растителност единствено при съществуване на изсъхнали и заболели дървета и при осъществяване на санитарни сечи по одобрени планове.
6. Всяко дърво, отстранено по горните аргументи да може да бъде сменено единствено от ново насаждение, а не да се употребява санитарната сеч за пречистване на пространство за нови обекти и застрояване.
7. Стратегията за биоразнообразието на парка да бъде модифицирана, с цел да включва: цели на опазването описаните характерности на биоразнообразието на парка (елементи на ландшафта, биологични типове и техните местообитания), ограничения за постигането на задачите, знаци и времева рамка за инспекция на напредъка по ограниченията за запазване
8. Ясни правила за цялостна възбрана на авто достъп до парка, като се изключи служебни коли за озеленяването и поддръжката му и за обстановки на непреодолими обстановки за опазването на парка и на публичното здраве и сигурност.
9. Да има ясни правила за пределната плътност на преместваеми обекти в регионите на " Езерото Ариана ", " Лятна сцена " и " Слончето ", както и недопускане на непрекъснати постройки - с оглед запазване естетическите и рекреационни функционалности на парка.
10. Да отпаднат от плана следните обекти (списъкът не е изчерпателен), тъй като те не могат да бъдат част от плана по Договор на НАГ №1374 от 08.01.2016, защото той не позволява ново строителство -
Стадион Юнак-нови трибуни и постройка (да се резервира предходното предложение Зелен амфитеатър);
Нов ресторант в езерото Ариана;
Подземен паркинг под „ Капитолия “ и двулентов подстъп към паркинга;
Наземен паркинг до стадион „ Васил Левски “ – сега са 3 – на „ Пазари Запад “ – обществен (ски/вело пазара), на ММС (само с пропуск) – южно от стадиона (минава се през ски/вело пазара) и различен паркинг обществен сред стадиона и Ариана;
Детски уреди на територията на резервата, на мястото на ресторант Тенекиите (във връзка със подозренията за опциите за отчуждаване и заради обстоятелството, че тъкмо против Тенекиите на 20 (двадесет) метра на площад Велчова завера има детска площадка);
Нови здания за поддръжка на парка;
Площадка за велоекстрийм източно от парцела на „ София ленд “ в парцела на Гриша Ганчев;
Възстановяване на достоверен образ по архивни данни в УПИ за Резервоар – контейнер Лозенец и сега си е с достоверен вид;
Пейнтбол, югоизточно от постройката на БЛРС;
Тоалетна до ресторант „ Ловен парк “;
Площадка за велоекстрийм;
Площадки за кучета;
Масивни тоалетни на избраните в Подробен устройствен план места.
Целта е плана да не бъде одобряван, до момента в който не извърши условията „ да не се позволява ново строителство на здания “; " да бъде решен казусът със съществуващите обекти - частна благосъстоятелност в интерес на публичното им прилагане " „ намесата в резерватната част да бъде единствено за реставрационни или консервационни действия “; „ да не позволява образуване на УПИ с огромна повърхност, които да разрешават доста застрояване макар дребния Кинт и създаване на паркинги на територията на парка, засягащи тревни площи и трайна растителност “; „ Изграждането на буферни паркинги да бъде единствено в прилежащи територии на парка “.
Така препоръчаният план не извършва съществени дилемите, вменени от Решение 417 на Столичния общински съвет от 18.07.2013 година. „ В оптималната степен да се резервира характера на парка като общоградски и рекреационен, като в това време се удостовери и отбрани статута на резервата с охранителните му зони и заявените лесопаркови елементи, защото той е монумент а градинското и парковото изкуство” Примерното мнение е създадено в партньорство сред общински съветници и дейни жители, с цел да не позволим проектът да се одобри след едно-единствено официално онлайн показване на 13.01.2022 година, в което проектантите не дадоха отговор на въпросите. В мнението открояваме главните проблеми, които виждаме в следващия план за Подробен устройствен план на парк " Борисовата градина ", който още веднъж - 7 години след възлагането му от Столична община - не извършва условията, заложени в заданието за проекта. Основни създатели на препоръчаните мнения са Марта Георгиева (общински консултант на " Демократична България " ), Борислав Каранов (гражданин) и Бояна Василева (ландшафтен проектант, специалист на " Зелени закони " ). Веднъж към този момент проектът бе върнат за преправка през 2019 година със взаимни старания и всеобщи цивилен мнения - тук, само че сегашният план утвърждава дългогодишните промени - частна и незнайна благосъстоятелност, отваряне и узаконяване на авто превоз в парка, обмисляне на сеч и липса на ограничения и предвиждания за опазването и консолидираното на биоразнообразието в парка. Дискусиите и гражданската интензивност да се насърчават В най-общ проект, планът за обстоен организационен проект опонира на условията на журито на Столична община, с които наложителни условия от 2015 година общината е упълномощила изработването на проекта. От „ Зелени закони “ ще изпратят и свое мнение, което възразява към редица планувани регулации в проекта и стъпва на разбор от плана „ Общностно обмисляне за Борисовата градина “. Анализът се извърши въз основа на рекомендации, подадени посредством писма в пощенска кутия до арт-инсталацията, разположена в парк Борисовата градина на " Езерото с лилиите " и подадени онлайн посредством попълване на анкета и подаване на мнения по тематики и функционални зони в уеб-базирана карта (www.borisova.zelenizakoni.com) на плана на Устройствена идея за Подробен устройствен план на парк „ Борисова градина ". Мненията се събираха в интервала 02.09.2016 година - 10.10.2016 година Тогава ръководителят на комисията по околна среда към СОС Лорита Радева изиска да отменим планувани експертни полемики с районните администрации и конференция по тематиката поради ранния стадий на създаването за Подробен устройствен план. Виждаме, че полемиките по тематиката и отбраната на гражданския интерес и до през днешния ден не се насърчават.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР