До 31 януари тази година самоосигуряващите се лица могат да

...
До 31 януари тази година самоосигуряващите се лица могат да
Коментари Харесай

До 31 януари 2018 година самоосигуряващите се лица могат да променят вида на осигуряването си

До 31 януари тази година самоосигуряващите се лица могат да трансформират типа на обезпечаването си, припомнят от Национална агенция за приходите.

Самоосигуряващите се лица наложително се обезпечават във фонд "Пенсии " на Държавното публично обезпечаване, а по собствен избор могат да се обезпечават и във фонд "Общо заболяване и майчинство ". Самоосигуряващите се лица, които изберат да внасят осигурителни вноски и във фонд "Общо заболяване и майчинство ", могат да се употребяват от всички обезпечени обществени опасности (без трудова акцидент и професионална болест и безработица) на ДОО.

Другият вид е да внасят осигурителни вноски на по-нисък % за неработоспособност заради общо заболяване, за напреднала възраст и за гибел. В този случай обаче, припомнят от Национална агенция за приходите, самоосигуряващите се нямат право на компенсации в избрани обстановки (например така наречен "майчински " при бременност и раждане).

Видът на обезпечаването на самоосигуряващите се лица може да се трансформира за всяка календарна година, в случай че е подадена декларация по одобрен пример от изпълнителният шеф на Национална агенция за приходите. Срокът за подаване на документа е до 31 януари на съответната година. В 7-дневен период от започване или обновяване на трудовата активност самоосигуряващите се лица дефинират типа на обезпечаването си, като подават декларация по одобрен пример в способената териториална дирекция на Национална агенция за приходите.

При спиране и обновяване на съответната трудова активност през календарната година не може да се трансформира към този момент определеният и заявеният тип обезпечаване.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР