До 31 януари се удължава приемът на проекти по подмярка

...
До 31 януари се удължава приемът на проекти по подмярка
Коментари Харесай

Приемът на проекти по подмярката за млади земеделски стопани се удължава до 31 януари


До 31 януари се удължава приемът на планове по подмярка 6.1 „ Стартова помощ за млади аграрни стопани “ от мярка 6 „ Развитие на стопанства и предприятия “ на Програмата за развиване на селските региони за интервала 2014 - 2020 година Целта е повече млади аграрни производители да се възползват от подпомагането по Програмата, оповестяват от Министерство на земеделието.

Процедурата е ориентирана към възстановяване на цялостната активност, икономическата успеваемост и конкурентоспособността на младите стопани в България. Общият размер на безвъзмездната финансова помощ е левовата равноценност на 15 500 000 евро, като подпомагането за един млад фермер е в размер на левовата равноценност на 25 000 евро.

Допустими претенденти по подмярката са аграрни производители – физически лица, еднолични търговци или ЕООД, които дават отговор на три условия. Кандидатите би трябвало да са регистрирани за първи път като аграрни стопани по реда на Наредба № 3 от 1999 година за основаване и поддържане на указател на земеделските стопани; икономическият размер на стопанството да е в границите сред 8 000 и 16 000 общоприет индустриален размер (СПО) и са на възраст от 18 навършени до 40 навършени години (включително) към датата на подаване на плановото предложение.

Желаещите да вземат участие по процедурата следва да имат поради, че в границите на сегашния банкет имат опция да се възползват от безплатно правене на бизнес проект и даване на консултантски услуги от страна на Национална работа за препоръки в земеделието, Научен център по отглеждане на животни и земеделие – Смолян и „ Академис “ ЕООД.

Приемът на планови оферти по подмярка 6.1 стартира на 1 ноември 2022 година с оповестена последна дата 6 януари 2023 година Според информация в ИСУН до 6 януари са подадени 348 планови оферти със декларирана финансова помощ за общо 8,7 млн. евро. Удължаването на периода до 31 януари ще даде опция повече претенденти да се приготвят и да комплектоват всички документи, както и ще се подсигурява по-ефективно и ефикасно ръководство на финансовите средства.

Пълният пакет документи по процедурата (условията за кандидатстване, изискванията за осъществяване и приложенията към тях) е оповестен на интернет адреса на Министерството на земеделието: www.mzh.government.bg и на Единния информативен портал за обща информация за ръководството на Европейските структурни и капиталови фондове: .

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР