До 31-ви юли фермерите могат да подават заявления за ползване

...
До 31-ви юли фермерите могат да подават заявления за ползване
Коментари Харесай

31-ви юли е крайният срок за подаване на заявления за ползване на земеделски земи за стопанската 2020 – 2021 г.

До 31-ви юли фермерите могат да подават заявки за прилагане на аграрни земи за стопанската 2020-2021 година, оповестяват от пресцентъра на министерството на земеделието, храните и горите.

Необходимите документи се входират в Общинските служби по земеделие по местоположение на парцелите. Собствениците на аграрни земи подават декларация по член 69 от Правилника за използване на Закона за собствеността и използването на земеделските земи (ППЗСПЗЗ) персонално или посредством прокурист. В нея те би трябвало да посочат метода на трайно прилагане на всеки от парцелите и формата на тяхното стопанисване. Тези от тях, които не желаят парцелите им да се включват в процедурата за основаване на масивите за прилагане на земите, показват категорично това събитие в декларацията. Тя може да бъде подадена единствено от единия съсобственик и да се употребява от всички съсобственици. Към момента на територията на страната са подадени 24 190 заявления по член 69 от ППЗСПЗЗ.

Ползвателите на аграрни земи, които желаят комасирано да употребяват парцелите си, подават персонално или посредством прокурист заявление по член 70 от ППЗСПЗЗ. В него те показват парцелите, употребени на правно съображение, според записаните в Общинската работа по земеделие контракти, и/или документи за благосъстоятелност. Чрез тях се удостоверява дали ползвателят желае да взе участие в процедурата за основаване на масиви за прилагане в съответното землище, както и парцелите, които ще употребяват в действителни граници. Подадените заявки по член 70 от ППЗСПЗЗ досега са 37 066.

Заявленията и декларациите са по пример, одобрен от министъра на земеделието, храните и горите. Те са оповестени на интернет страницата на МЗХГ, меню „ Политики и стратегии “, секция „ Поземлени връзки и комасация “, както и на интернет страницата на всяка регионална дирекция „ Земеделие “, рубриката „ Ползване на аграрни земи “. До присъединяване в процедурата се позволяват земеделските стопани, които са изплатили отговорностите си по член 37в, алинея 7 и по член 34 от ЗСПЗЗ, както и парцели „ бели петна “ за предходните икономически години. Фермерите би трябвало да са погасили отговорностите си и към държавния и общинския аграрен фонд.

Процедурата се управлява от Комисия, избрана за всяко землище със заповед на шефовете на Областните дирекции "Земеделие ". Тя се издава в период до 5 август. Промени в декларациите и заявките за премахване на позволени неточности и грешки, могат да се вършат от стопаните в период до 15 август. До 1 август Общинските служби по земеделие ще изготвят предварителния указател на парцелите, които би трябвало да бъдат включени в процедурата за основаване на масиви за прилагане.

Стопаните получиха още 2,5 млн. лева по размер 11 след корекции в биорегистъра на МЗХГ

В период до 20 август Комисията ще дефинира върху копие от Картата на възобновената благосъстоятелност (кадастралната карта), територията, в която се основават масивите за прилагане и техните граници. Участниците в процедурата ще подписват съглашение за прилагане на масивите в съответното землище до 30 август в това число. Директорите на Областните дирекции „ Земеделие “ утвърждават подписаното съглашение със заповед, издадена в период до 1 октомври. Тя ще бъде оповестена в кметствата на общините, както и в постройките на Общинските служби по земеделие. Споразуменията ще се разгласяват и на интернет страницата на общината и на съответната Областна дирекция „ Земеделие “ в период до 10 октомври.

До 15 септември Комисията ще изготви Проект за служебно систематизиране на масивите за прилагане. Той ще бъде утвърден до 1-ви октомври със заповед на шефовете на Областните дирекции „ Земеделие “.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР