До 31-ви януари тази година самоосигуряващите се лица могат да

...
До 31-ви януари тази година самоосигуряващите се лица могат да
Коментари Харесай

До 31 януари може да се променя вида на осигуряването

До 31-ви януари тази година самоосигуряващите се лица могат да трансформират типа на обезпечаването си. От Национална агенция за приходите припомнят, че хората със свободни специалности наложително внасят пенсионни, здравни и обществени осигуровки.

Адвокати, художници, музиканти, артисти и други лица със свободни специалности до края на януари могат да избират сред два пакета обезпечаване.
Росен Бъчваров - представител на Национална агенция за приходите: Един по-евтин, в който има по-малко осигурителни опасности, в които не са покрити майчинството и така наречените болнични, и един по-скъп, при който се внася по-висок процентоосигурителна вноска.
От Национална агенция за приходите припомнят, че всички, които упражняват свободни специалности при започване на работа или при възобновяването и би трябвало в 7-дневен период да изберат един от двата пакета самоосигуряване.

Самата процедура за смяна на типа обезпечаване е опростена и не лишава време.

Росен Бъчваров - представител на Национална агенция за приходите: Има общоприет формуляр - осигурителна декларация за смяна в обезпечаването, което би трябвало да бъде подадено в офиса на Национална агенция за приходите по непрекъснат адрес или по регистрация.
Декларацията за смяна на типа самоосигуряване може да се подаде е по електронен път.

При спиране и обновяване на трудовата активност в границите на календарната година самоосигуряващите се към този момент нямат право на избор на пакета обезпечаване.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР