До 31-ви януари тази година самоосигуряващите се лица могат да

...
До 31-ви януари тази година самоосигуряващите се лица могат да
Коментари Харесай

До 31 януари може да се променя вида на осигуряването

До 31-ви януари тази година самоосигуряващите се лица могат да трансформират типа на обезпечаването си, предава Българска национална телевизия. От Национална агенция за приходите напомнили, че хората със свободни специалности наложително внасят пенсионни, здравни и обществени осигуровки.
Адвокати, художници, музиканти, артисти и други лица със свободни специалности до края на януари могат да избират сред два пакета обезпечаване.

Един по-евтин, в който има по-малко осигурителни опасности, в които не са покрити майчинството и така наречените болнични, и един по-скъп, при който се внася по-висок процентоосигурителна вноска, споделя пред Българска национална телевизия Росен Бъчваров - представител на Национална агенция за приходите:
От Национална агенция за приходите припомнят, че всички, които упражняват свободни специалности при започване на работа или при възобновяването и би трябвало в 7-дневен период да изберат един от двата пакета самоосигуряване.
Самата процедура за смяна на типа обезпечаване е опростена и не лишава време.

Росен Бъчваров - представител на Национална агенция за приходите: Има общоприет формуляр - осигурителна декларация за смяна в обезпечаването, което би трябвало да бъде подадено в офиса на Национална агенция за приходите по непрекъснат адрес или по регистрация.
Декларацията за смяна на типа самоосигуряване може да се подаде е по електронен път.

При спиране и обновяване на трудовата активност в границите на календарната година самоосигуряващите се към този момент нямат право на избор на пакета обезпечаване, прибавя Националната телевизия.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР