До 31-ви март Регионалната инспекция по околна среда и води

...
До 31-ви март Регионалната инспекция по околна среда и води
Коментари Харесай

РИОСВ-Смолян разпореди почистване на речни корита и площи в населените места и около тях

До 31-ви март Регионалната ревизия по околна среда и води в Смолян е разпоредила всички нововъзникнали замърсявания на сектори в обитаемоте места и отвън тях да бъдат почистени. Мярката е в съответствие с предпочитаната национална политика по засилен надзор над нерегламентираните изхвърляния на боклуци, като общините са задължени да извършат инспекции за съществуване на нечисти с боклуци площи, в това число на речните кревати и прилежащите територии на реките.

Кметове от Смолянско сигнализират за смяна на законодателството и опростяване на процедурите за разчистване на речните корита от инертни материали. 

Разпоредбата на Регионалната ревизия по околна среда и води в Смолян касае замърсявания с битови и сторителни боклуци, такива, които са изхвърлени отвън избраните за задачата тук-там, сподели шефът на Регионалната ревизия по околна среда и води в Смолян Екатерина Гаджева:

" Нерегламентирани сметища на огромни площи от дълго време на територията, следена от РИОСВ-Смолян, няма. Но за жалост, всекидневно сме очевидци на недоброжелателно изхвърляне на боклуци.... Проверяваме общините и откриваме, че доста интензивно се работи на всички места ".     

Почистването би трябвало се прави непрекъснато, сподели кметът на Смолян Николай Мелемов, в отговор на въпроса по какъв начин се оправят общините с наредбата, като нямат бюджет за 2023 година, а работят с бюджета от предходната година:

" Общината чистим единствено битови боклуци и шубраци. За дървета би трябвало да се наеме компания, която има лицензи за техниката. Тук е казусът, че нямаме бюджет, а работим с миналогодишния. Засега чистим единствено битови боклуци и шубраци ".

" Определено е проблем, че сме без бюджет ", добави кметът на община Рудозем Румен Пехливанов, и изясни, че предписанията на всички държавни институции са наложителни за осъществявания.

По думите на Пехливанов другият сериозен проблем са почистването на инертните материали - пясък, трошляк, наноси, камъни, клони  от речните корита, съобщи БНР.

Необходима е смяна на Закона за водите, когато през 2015 година Народно събрание гласоподава промени и правата за речните корита са отговорност на регионалните шефове по места, отвън урбанизираните територии, а кметовете в чертите на обитаемоте места, като Басейнова дирекция реализира контрола.

При в този момент настоящия Закон за водите кметовете мъчно се оправят, тъй като има конфликт на доста заинтригувани страни природозащитници, контролни органи, Басейнова дирекция, регионална администрация и общинска администрация, добави кметът на община Девин Здравко Иванов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР