До 30 юни всяка година всяка медия ще трябва да

...
До 30 юни всяка година всяка медия ще трябва да
Коментари Харесай

Медиите ще декларират собственици и пари всяка година

До 30 юни всяка година всяка медия ще би трябвало да заявява действителния си притежател пред Министерството на културата и дали той заема обществена служба. Ще се заявява и всяко получено финансиране през миналата година - размер, съображение и този, който е дал парите.
Това взеха решение депутатите, които започнаха приемането на второ четене на текстове от Закона за наложителното складиране на печатни и други творби. Той бе импортиран от депутатите от Движение за права и свободи Велислава Кръстева, Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид.
Този текст обаче провокира препирня в пленарната зала. Червеният Антон Кутев разгласи, че в медиите може и да става по-светло, само че няма да се стигне до цялостно и действително изсветляване на притежателите на медии и попита по какъв начин ще се дефинира лицето, което по закон има "фактически надзор на наличието ". Няма да се доближи и до цялостно осветляване на финансирането на медиите, съобщи зам.-шефът на алената група. Нека не давам образец с Пеевски, само че знаем, че Сашо Дончев има вестник - в случай че негова компания получава пари от страната, а по-късно популяризира посредством контракт в неговия вестник, то при декларирането ще бъде оповестено нейното име, само че не и произхода на средствата, изясни Кутев. Логиката и директната взаимозависимост на медиите и властта остава неразбираема, добави той. Целта на закона е да се осветли един избран притежател на месии, който желае да потвърди, че не е монополист, за първи път пиар акция се прави през законодателството, разяснява Кутев.
Той обаче бе оборен от депутати от Движение за права и свободи. Велислава Кръстева изясни, че контролът на наличието на медиите се прави от основните и виновни редактори, които са ясно обозначени в изданията. Йордан Цонев пък изясни, че предложенията им са самоуверен и съдбоносен опит да се осветли собствеността и финансирането на медиите, какъвто се прави за първи път. Досега анализът на медийната среда в България се базира главно на отчети на Репортери без граница и още една организация от същия кръг на Сорос, постоянно в тези отчети има цели погрешни пасажи. Не можем да гледаме по какъв начин ни очернят с погрешни изказвания, изясни Цонев. Това не е опит за пиар акция на едно лице, а пиар акция на България, на медийната средя у нас, това е крачка за България да не бъде клепана, а медийната среда у нас да изсветлее, разяснява зам.-шефът на ПГ на Движение за права и свободи.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР