До 30 юни МОН трябва да изготви концепция за обединяване

...
До 30 юни МОН трябва да изготви концепция за обединяване
Коментари Харесай

Анализ на Института за пазарна икономика : Сливане на висши училища - за 2 години

До 30 юни МОН би трябвало да изготви идея за сливане на университети
Позовават се на статистиката на ЕАУ

За консолидацията на университети у нас да бъде очакван съответен времеви небосвод, като работещ период е две години. Това пишат от Института за пазарна стопанска система в собствен разбор от април, под заглавие “Международен опит при сливания, придобивания, поглъщания и консолидация на висши училища”. Данните от него бяха показани в МОН през днешния ден. А министерството има период до 30 юни да изготви идея за сливане на висши учебни заведения в България.



Идеята за промяна по този метод срещна отпор от университетските среди, което докара до това просветният министър акад. Николай Денков да провежда работна група, която да движи концепцията му за обединение, а в това време се чакаше обещаният разбор за оценка на въздействието от възможни обединявания на университети.

В края на февруари, откакто седмици по-рано се разбра, че ректори са били привиквани в МОН, с цел да бъдат убеждавани да сливат вузовете си, министър Денков публично стимулира промяната с това, че нашите университети би трябвало да станат по-видими в интернационалните ранглисти. Въпреки това в университетските среди и в този момент се опълчват против предлагането, тъй като считат, че ще бъдат накарани да се сливат на мощ и ще изгубят студентите си. Много държавни вузове излязоха с остри позиции, студенти и преподавали оповестиха протестна подготвеност, стартира и набирането на подписи.

И до момента в който тематиката за консолидацията бе засенчена от другата противоречива концепция на МОН, а точно нови критерии за препоръка, спуснати от Министерски съвет и обвързването на 20 млн. лева пари за заплати в университетите с тях, в този момент разискванията в работната група още веднъж излизат на напред във времето. Именно пред нея през вчерашния ден специалистите от ИПИ са показали разбора си. В него се споделя, че 120 обединявания на висши учебни заведения и научни организации са се случили в Европа от 2000 до 2019 година Пикът на този развой е бил през 2013-2015 година, когато са регистрирани 37 консолидации, демонстрират данни на Европейската асоциация на университетите (ЕАУ).

“Тенденцията към консолидация на университетите освен в Европа, само че и по света се ускорява през последните 20 години. Тя обгръща от ден на ден висши учебни заведения и страни. Част от процесите, почнали след 2017 година в Европа, към момента не са завършили и не са включени в статистиката на ЕАУ. Данни за сливания на университети главно в Съединени американски щати и Азия също демонстрират интензивност през последните 10 години”, прецизират от ИПИ.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР