До 30% скок на цените или драстично намаляване на печалбата,

...
До 30% скок на цените или драстично намаляване на печалбата,
Коментари Харесай

Наредбата, която връща бизнеса към тефтера и молива

До 30% скок на цените или фрапантно понижаване на облагата, което ще принуди доста дребни магазинчета да затворят - такива " резултати " чака бизнесът от използването на промените в скандално прочулата се Наредба 18, свързани със софтуерите за ръководство на продажбите /СУПТО/. 

Крайният период за компаниите да изпълнят новите условия на Националната организация за приходите /НАП/  изтича на 31 януари. До тази дата те би трябвало да сменят или модифицират фискалните си устройства, в случай че се постанова. До 31 март направените промени би трябвало да бъдат оповестени в Национална агенция за приходите.

Според тях данъчните би трябвало да имат информация за всяка направена в комерсиалните обекти продажба в границите на 5 минути.  На пръв взор звучи просто, само че в действителност се оказва, че става въпрос за стотици разнообразни проблеми, които не са разказани в нормативния документ. Макар че той към този момент е над 300 страници, а направените единствено през 2019 година промени в точки и алинеи са 242. Нормативният безпорядък плюс високата цена на " рестарта " на касовите апарати ще изведе на митинг пред Народното събрание стотици пострадали от наредбата за новия програмен продукт на 29 януари - денят, в който ще се гласоподава и четвъртият избор на съмнение към третото държавно управление на Бойко Борисов.

„ Чак в този момент съумях да се пакостя да сложат софтуера на касовия ми уред отвън работно време. Голям напор има при компаниите, които оферират услугата “, споделя Виолета Захариева, притежател на малко магазинче за биологично чисти артикули в София. Тя би трябвало да заплати 600 лв., с цел да бъде обвързвано фискалното устройство с Национална агенция за приходите. Още 200 лв. ще й коства инсталирането на програмата. Освен това ще дължи и годишен абонамент за поддържането на услугата. Отказва се от складовата стратегия, която е купила преди година и половина, с цел да си спести още разноски. „ Инвестирала съм в нея над 1200 лв., с цел да улесня бизнеса си. Никой не ме е предизвестил за идните промени, които ще усилят харчовете ми. Минавам на ръчен режим за инвентаризация в склада “, изяснява Виолета. Нейни сътрудници също се отхвърлят от стратегиите за фактури, които също би трябвало да са свързани с Национална агенция за приходите. „ Ще пишем с молива в бележника като през 19-ти век “, разясняват те.

„ Изискванията на наредбата докарват административна тежест и разноски, които унищожават дребния и междинен бизнес. Ще отида на митинга на 29 януари, тъй като се надявам някой да ни чуе и да обърне внимание на нашите несгоди. Единственият ми наследник учи в Германия, споделям му да не се връща, тъй като ще се сблъска с грозната реалност. В най-голямата европейска стопанска система Данък добавена стойност за храните е 9%, а за медикаментите – 3. У нас – 20%. Недиференцираният Данък добавена стойност е ликвидиране и за бизнеса, и за потребителите “, безапелационна е Виолета.

„ В Румъния Данък добавена стойност за развлекателния бизнес падна от 9 на 5% от началото на 2020 година “, добавя Ричард Алибегов, притежател на заведение и ръководител на браншовото съдружие. Той пресмята, че заведение с 20 маси и един касов уред ще би трябвало да заплати 3000 лв., с цел да извърши новите условия. И в допълнение към това – месечни и годишни такси. За сметка на бизнеса е и прехвърлянето на данни от касовите бележки към Национална агенция за приходите през мобилния оператор.

Ресторантьорите са доста гневни и че макар забележките им, не е изнемощял противоречивият текст за одиторски профил във всеки програмен продукт. „ Това ще даде достъп на данъчните до ресторантьорското ноу-хау. Чиновниците ще могат да виждат рецептите ни. А дали ще ги опазят? Всички знаем какво се случи с данните на над 5 милиона българи в Национална агенция за приходите – изтекоха при хакерска офанзива. Да вземем един производител на сладолед. Неговите 10 предписания костват колкото целия му бизнес. Дали Макдоналдс ще се съгласи да даде  рецептите си на Национална агенция за приходите? “, пита Ричард Алибегов.

Експерти от сектора показват, че съперници са подготвени да платят на черно до 10 000 лв. за рецепта за гурме ядене, квалифицирано от мастър началник.   „ Това е целият ни труд – дни и нощи готвене. А те се отнасят към него с подигравка – споделят ни: „ няма да ви вземем рецептата за шопската салата “, възмущават се ресторантьорите.

Експертът: Може да мислиш, че си безупречен, само че отново да те глобят

„ Бизнесът не е подготвен с осъществяването на наредбата, макар че от година и половина се приказва за измененията. Наредба 18 за касовите апарати е от 2006 година, през септември 2018 година бе обнародвано първото изменение за отчитане на продажбите. Тогава от Национална агенция за приходите споделиха, че то ще засегне единствено ресторантьорския бизнес и кафенетата. През 2019 година имаше три ремонти. Доста компании късно осъзнаха, че също влизат в обсега на измененията “, разяснява Станислав Попдончев, финансов шеф и заместник-председател на Българската стопанска камара /БСК/. Според него главният проблем е, че не се дава ясна формулировка какво тъкмо би трябвало да включва софтеурът и по какъв начин в него да се впише бизнесмоделът на съответния обект.

На страницата на Национална агенция за приходите има голям брой тълкувания на разнообразни проблеми, подбудени от въпроси на бизнеса, само че те не са разказани в наредбата и по тази причина нямат правна стойност.  И даже един предприемач да е направил нужните вложения, не е несъмнено при възможна инспекция няма да бъде упрекнат в нарушаване. Разработчиците също не смогват да се оправят с многочислените поръчки - би трябвало им време да напишат софтуера, да го подадат за утвърждение в Национална агенция за приходите, да обучат личния състав по какъв начин се употребява.

Високата цена по никакъв начин не е за занемаряване. „ Изчисленията демонстрират, че за използването на програмен продукт за едно работно място би трябвало да се платят сред 1000 и 3000 лв.. Това е доста повече от сметките, които правехме през 2018 година, че за промяна или модифициране на касовите апарати бизнесът ще даде сред 100 и 500 лв., а цялата интервенция ще коства общо 120 млн. лв. “, споделя Попдончев. По думите му, в този момент никой не би могъл да пресметна какъв брой ще е разходът на бизнеса. Той напомни оповестеното от данъчните преди дни, че нямат желание да трансформират за следващ път периода за осъществяване на Наредбата – 31 януари. Но са оставили малка врата за още два месеца, защото направеното би трябвало да се заявява до 31 март. Но в случай че мине инспекция и откри, че софтуерът не е обвързван с Национална агенция за приходите, притежателят може да отнесе грубо наказване, което се постанова за неиздаване на касов бон – запечатване на обекта до 7 дни.

Браншови организации: Ако няма договаряния - 10 000 на митинга на 29 януари

10 000 души се чака да се включат в националния митинг на на 29 януари. Той се готви от  няколко браншови организации, измежду които Българската хотелиерска и ресторантьорска организация, Асоциацията на заведенията и други дребни сдружения. Те упорстват за отсрочване на промените в Наредба 18 и преразглеждане на текстовете. Сред другите претенции е диференцирана ставка на Данък добавена стойност за храните.

„ Подкрепиха ни БСК, КРИБ, организацията на стоматолозите, всеки ден се включват нови сектори. Защото наредбата визира целия дребен и междинен бизнес, както и част от огромния “, споделя Ричард Алибегов.

Той е безапелационен, че в случай че в оставащите дни бизнесът не седне на масата за договаряния по наредбата с ръководещите, в сряда всички ще са на площада.

„ Изтича срокът, а компаниите няма да се оправят. Това значи всеобщо налагане на наказания, от които ще пострадат дребни и междинни предприятия “, разяснява ръководителят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов.

Изпълнителният шеф на Националния ръб по туризъм Поли Карастоянова съобщи, че даденото до момента времето за пролонгация е извънредно незадоволително поради спецификата на материята. В писмото на НБТ до премиера, финансовия министър и управлението на Национална агенция за приходите се желае отлагане  до момента в който се изработят " съответни критерии " и еволюционен период по въвеждането на условията на наредбата - от дребните обекти към огромните, тъй като съгласно организацията едновременното въвеждане ще докара до безпорядък.

От Българския съюз по балнеология и спа /БСБСПА/  пък упорстват това да стане в диалогичен режим и също са изпратили писмо до премиера. От БСБСПА се аргументират, че в туризма има и интернационалните компании със програмен продукт, които би трябвало да пренастроят данните си, което не става незабавно, а се възнамерява с години. Освен това са нужни съществени разноски по адаптирането към условията на новата разпоредба, изключително за огромни хотелски вериги или курорти.

Автор: Даниела Денева

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР