До 30 септември е срокът за последното за настоящия финансов

...
До 30 септември е срокът за последното за настоящия финансов
Коментари Харесай

До края на септември Еврокомисията приема кандидатури за наградите "Натура 2000"

До 30 септември е срокът за последното за сегашния финансов интервал издание на състезанието за премиите " Натура 2000 " на Европейската комисия (ЕК). Организациите, които сега извършват планове за запазване на европейското биоразнообразие, имат право да предлагат дейностите си за принос в 5 категории: Природозащита, Социално-икономически изгоди, Комуникации, Съвместяване на ползи и Трансгранично съдействие и работа в мрежа.

Досега състезанието е провеждан 4 пъти, като идното отсъждане на премиите ще се състои на 21 май 2020 година по време на обичайния Ден на Натура 2000 (повече виж тук). При предходните четири издания на премиите " Натура 2000 " са били получени 419 заявки за присъединяване, от които са номинирани 94 финалисти и излъчени едвам 23 призьори.

От тези 23 спечелили през годините, българските организации са отличени с 5 извоювани награди - с 3 плана, в които са водещи реализатори и 2 плана, в които са основен сътрудник. С това достижение българската природозащита демонстрира потвърден принос за запазване на скъпи типове и местообитания за Европейския съюз, които се опазват от зоните от мрежата " Натура 2000 " (повече за мрежата тук).

Наградените до момента планове с основно българско присъединяване са:
- през 2014г: планът " Опазване на царския орел и ловния сокол в основните за тях места от мрежата Натура 2000 в България, " воден от Българското сдружение за отбрана на птиците (БДЗП), награден в категория " Трансгранично съдействие и работа в мрежа " ;

- през 2015г.: " Дунавските паркове " с сътрудници от Асоциацията на парковете в България (дирекциити на Природен парк " Русенски Лом " и Природен парк " Персина " ), още веднъж в категория " Трансгранично съдействие и работа в мрежа " ;

- през 2016г.: " За Балкана и хората ", план на 7 български и 4 швейцарски организации, финасиран от Българо-швейцарската стратегия за съдействие, награден в категория " Социално-икономически изгоди ". Тук членове на коалиция " За да остане природа са водещи в дейностите " - Асоциацията на парковете, Българска фондация Биоразнообразие, Българско дружество за защита на птиците и други.

Също през 2016 година планът " Опазване на местообитанията на най-рядката европейска водолюбива птица - дребната белочела гъска ", в който Българско дружество за защита на птиците е сътрудник, има присъдена премия в категорията " Трансгранично съдействие ".

- през 2018г.: " Помощ за египетския лешояд " на Българско дружество за защита на птиците печели в категорията " Трансгранично съдействие ".

Боряна Михова, оценител от екипа на състезанието за премиите " Натура 2000 ", разяснява за " Дневник ", че чака 2020 година да донесе по-тържествено при идния кръг на премиите. " Вероятно ще бъдем очевидци на нов акцент върху битката със загуба на биологично многообразие, откакто виждаме, че страните-членки са надалеч от постигането на знаците в актуалната Европейска тактика за биоразнообразието за прекъсване на тази загуба до края на 2020г. Към момента работата за запазване на редките типове посредством мрежата " Натура 2000 " се финансира главно по програмата ЛАЙФ на Европейска комисия, само че в идващите интервали се чака хоризонтално финансиране за природозащитна работа като приоритет на всички евро-програми, " споделя специалистът.

През 2020г. се чака да стартира нов интервал в политиките за биологичното многообразие в Европа, поради началото на мандата на нов състав на Европейската комисия, приключване на периода на деяние на актуалната Стратегия на Европейски Съюз за биологичното многообразие до 2020 година и приключването на настоящия финансов интервал.

За организациите, спечелили премия " Натура 2000 " до момента, тя оказва помощ за поддръжката за работата им в локалните общности и бъдещо привличане на средства. Повечето планове за биоразнообразието в Европа изискват лични инвестиции от природозащитниците от 25% до 45%, защото това за условията на главната финансираща стратегия - програмата ЛАЙФ на еврокомисията.

Повече информация за премиите и метода за кандидатстване можете да намерите на британски език тук.

Всичко, което би трябвало да знаете за: НАТУРА 2000 в България (135)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР