До 30% от хората страдат от хронично безсъние, а броят

...
До 30% от хората страдат от хронично безсъние, а броят
Коментари Харесай

7 изненадващи неща, които могат да нарушат цикъла ви на сън

До 30% от хората страдат от хронично бодърствуване, а броят на тези, които използват хапчета за сън, се усилва с възрастта.

Може би се чудите за какво не спите задоволително, откакто сте изпълнили вярно ритуала си преди лягане.

Проблемът може да се крие и в най-малките неща, за които даже не се замисляте.

Bright Side показва вероятните трудности, които пречат на съвършената ви нощна отмора:

Синтетично спално долни дрехи

Спалното долни дрехи от естествени материали държи хладно, дишащо е и всмуква по-добре влагата. Синтетичното спално долни дрехи, въпреки това, улавя топлината и може да бъде причина за нощно изпотяване. Поради това е допустимо да се мятате и въртите цяла нощ, евентуално страдайти от дразненето, което някои синтетични тъкани предизвикват.

Етерични масла

Въпреки че някои етерични масла ни оказват помощ да се успокоим, като лавандулата, доста от тях вършат противоположното. Етеричните масла от цитрусови плодове могат да ви държат будни. Освен това, в случай че сте от хората, които ги пръскат напряко върху възглавницата си, не забравяйте, че някои масла могат да причинят химически изгаряния.

Вашите хормони също могат да бъдат наранени, тъй че нарушеният цикъл на съня може да бъде резултат от хормонален дисбаланс.



Проблеми с щитовидната жлеза

Тези, които имат проблеми с щитовидната жлеза, постоянно страдат от сънна апнея Това може да аргументи постоянни събуждания, тъй че на сутринта да се чувствате изтощени, вместо енергични. Дисфункцията на щитовидната жлеза постоянно води и до нарушение на циркадните ритми.

Магнезиев недостиг

Магнезият е главен детайл, влияещ върху способността ви да спите. Ако ви липсва, може да ви е мъчно да се отпуснете. Освен това, потрепването на мускулите, или по този начин наречения синдром на неспокойните крайници, също се предизвикват от ниски равнища на магнезий. Ето за какво добавките постоянно се употребяват за лекуване на хора с бодърствуване.

Растения

Трябва да внимавате, когато позиционирате растения в спалнята си, тъй като някои от тях са токсични за хората. Опасно е и в случай че страдате от астма или алергии. Освен това мухълът или други бактерии в почвата могат да влошат качеството на съня ви.

Синдром на неспокойните крайници

Той нормално се характеризира с готовност за придвижване на крайниците заради неприятни чувства в тях. Принудени сте да се разсъните, с цел да спрете гъделичкането, изтръпването или паренето в краката. Те варират по активност и са по-често срещани при хора на към петдесет години. Синдромът може да бъде причина за нарушен сън или непряк резултат от него.

Спане в прекалено отоплена стая

През нощта телесната ни температура леко пада, с цел да даде сигнал, че е време да заспим. Ако в спалнята има включено отопление, тялото ви може да не разпознае, че е време за лягане. Нещо повече, постоянно нагревателните уреди създават доста въглероден оксид, който може да бъде гибелен за здравето ни в огромни количества.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР