До 30 ноември всички административни органи да регистрират свои профили

...
До 30 ноември всички административни органи да регистрират свои профили
Коментари Харесай

Кабинетът задължи администрациите да въведат повече е-услуги

До 30 ноември всички административни органи да записват свои профили в Системата за несъмнено електронно връчване (е-Връчване), поддържана и развивана от Държавната организация „ Електронно ръководство “ (ДАЕУ), реши държавното управление.

По този метод се дава софтуерна опция за взаимоотношение на жителите, на бизнеса и на административните органи по електронен път, както и за заявяване и доставка на електронни административни услуги и изпращане и приемане на електронни документи към и от администрациите.

Освен регистрация в системата, в същия период администрациите би трябвало да разработят свои вътрешни правила и процедури за приемане и изпращане на документи и известия по електронен път.

Системата за е-Връчване е част от ресурсите на електронното ръководство и разрешава изпращане и/или приемане, както и запазване на електронни документи и известия за/от обществени органи, физически и юридически лица.

Комуникацията посредством системата замества класическия способ за доставка на писма и е в сходство с Регламент (ЕС) № 910/2014 и със Закона за електронното ръководство. Поддържа се опция за приемане на вести по е-поща и посредством SMS за изпратени и връчени документи. Достъпът до нея се реализира след еднократна регистрация посредством дипломиран електронен автограф и ПИК на Националния застрахователен институт.

Чрез системата за е-Връчване се дава електронната административна услуга „ Предоставяне на услуга за електронна предложена поща “, която е безвъзмездна за жителите и за бизнеса. Всички административни органи могат да интегрират системата за е-Връчване към осведомителните си системи или да я употребяват посредством потребителски интерфейс на адрес https://edelivery.egov.bg.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР