До 30 май очакваме да бъдат разработени нови указания при

...
До 30 май очакваме да бъдат разработени нови указания при
Коментари Харесай

Подготвят се нови указания за осиновяване на деца

До 30 май чакаме да бъдат създадени нови инструкции при подготовката на дете за национално и интернационално осиновяване . Това разгласи ръководителят на Държавната организация за протекция на детето (ДАЗД) доктор Елеонора Лилова при откриването на Националния съвет за протекция на детето, който се състоя през днешния ден и се ръководи от нея, оповестиха от пресцентъра на ДАЗД.

 
Новите инструкции за осиновяване се изготвят от междуведомствена група под управлението на ДАЗД . Целта е да бъдат основани насоки за всички експерти (социални служащи, психолози, възпитатели и др.), работещи с деца, както в профилираните институции, по този начин и в обществените услуги от резидентен вид. Нови насоки ще има още за приемните фамилии, за обществените служащи от дирекциите " Социално подкрепяне " и за упълномощените организации за ходатайство при интернационално осиновяване, сподели доктор Лилова.
 
" Като ръководител на ДАЗД и на Националния съвет за протекция на детето ще работя в синхрон и разговор с всички за възстановяване на активността и да отговорим на динамичността на упованията на обществото в региона на закрилата на детето ", е подчертала Лилова, представена в известието. Приоритетните задания са записани и в утвърдената от Министерския съвет Национална стратегия за протекция на детето. Акцент се слага на гарантиране правото на живот без принуждение и продължаването на процеса на деинституционализация. Същствено място се отделя на ограниченията на отбрана на децата в интернет пространството и на здравословното хранене.

 
В обновения проект за осъществяване на Националната тактика " Визия за деинституционализация на децата в България " е заложено продължаването на процеса на деинституционализация, като акцентът ще падне върху домовете за деца, лишени от родителска грижа и домовете за медико-социални грижи за деца. В момента се прави разбор за мястото на резидентните грижи в ограниченията за протекция, както и ограничения за подобряването им от Постоянната експертна група.
 
Предизвикателствата пред Националния съвет за протекция на детето са свързани с осъвременяване на координационния механизъм за взаимоотношение при работа в случаи на деца, жертви на принуждение или риск от принуждение и за взаимоотношение при спешна намеса. Предвижда се смяна на Наредбата за критерии и стандарти за обществени услуги за деца. Практиката сподели, че има потребност от инспектиране на този подзаконов акт, тъй като е належащо да се добавят и развият условията за качество на обществените услуги за деца, е декларирала доктор Елеонора Лилова.

 
Председателят на ДАЗД е изнесла и данни за издадените лицензи. От 1 януари до 30 април 2018 година са издадени 36 лицензи за даване на 36 обществени услуги за деца , 9 от които са за новаторски услуги. Активните лицензи към 3 април 2018 година са 310 броя за 347 обществени услуги за деца.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР