До 30 хил. лева ще бъде глобата за незаконното събаряне

...
До 30 хил. лева ще бъде глобата за незаконното събаряне
Коментари Харесай

До 30 хиляди глоба за съборена къща - паметник на културата

До 30 хиляди лв. ще бъде санкцията за противозаконното срутване на емблематичната къща на богатия търговец на тютюн Васил Куцоглу зад Общината в Пловдив. Собствениците ѝ пък ще би трябвало да я възстановят в първичния ѝ тип. Да това архитектурно украшение говорихме в утринния блок на Българска национална телевизия с Александър Трайков, шеф на Главна дирекция " Инспекторат за запазване на културното завещание " към Министерство на културата.

Александър Трайков разяснява, че жилищната постройка на " Гладстон " №12 е стоена през 1910 година за богат пловдивски търговец, тютюнопроизводител от чешки проектант е планът. След като е построена постройката, тя се употребява дълги години от притежателя и от наследниците. През 70-те години на 20 век тя е национализирана и е превърната в детска градина. Тази детска градина работи до ново време като постройката е претърпяла много преустройства - вътрешни, пристроявания. През 90-те години постройката е върната на старите притежатели. Те дълго време я изоставят, нямат интерес към това тя да бъде възобновена, ремонтирана и това е до ден сегашен когато при започване на тази година те подхващат дейности за нейното възобновяване.

Чешкият проектант Йосиф Шнитер остава в наследството на Пловдив повече от 20 здания, творби на изкуството. Според внучката му това е следващо посягане против историята на Пловдив.

От компанията реализатор отхвърлиха всевъзможен контакт с нас. Собственикът на обекта обаче съобщи пред Българска национална телевизия, че къщата е съборена, тъй като е потърпевша от огромните превалявания.

Очаква се през днешния ден прокуратурата в Пловдив да се произнесе по двата сигнала, импортирани от кмета на регион „ Централен " по отношение на разрушената къща монумент на културата. Според издаденото позволение за градеж от общината и утвърждения план от Националния институт за недвижимо културно завещание притежателите са били задължени да запазят фасадата на постройката.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР