До 30 дни годишно държавата ще отменя близките в гледането

...
До 30 дни годишно държавата ще отменя близките в гледането
Коментари Харесай

Само инвалиди без доход няма да плащат за асистент или помощник

До 30 дни годишно страната ще анулира околните в гледането на хора с увреждания
Личен помощник ще се грижи и ще води на доктор възрастните хора или инвалиди, които не могат да се обслужват сами. Той ще е безвъзмезден единствено за хората без приходи, планува Законът за обществените услуги, който в петък депутатите одобриха на първо четене. Той би трябвало да влезе в действие от 2020 година
За инвалидите и възрастните, които имат приходи, се чака страната да регламентира такси за асистент и помощник, които ще зависят от опциите им.
Законът за обществените услуги е третият основен план за хората с увреждания. Той планува до 30 дни в границите на една година родителите на деца с увреждания и членове на фамилии, които поставят грижи за инвалиди или възрастни, да може да оставят своя непосредствен в обществена услуга или да получат заместваща грижа в домашна среда. Ако детето или възрастният човек е с 90 и повече % увреждане, първите 14 дни ще са безвъзмездни. Разписани са и други безвъзмездни услуги - образования за родители на деца с увреждания или други проблеми, предварителна защита на изоставянето на деца, ранната намеса на уврежданията за деца, заслон за жертви на домашно принуждение и трафик, приюти за бездомни. За да получат достъп до тези обществени услуги, хората ще би трябвало да отидат до общината и там специалистите ще преценяват коя е подобаваща за тях. Социалните услуги, предоставяни от страната, ще са безвъзмездни за децата, младежите от домовете, както и за хората без приходи.
Ще се направи и карта на потребностите от обществени услуги във всяка община. Ще се одобри и Наредба за качеството на обществените услуги, в която ще се дефинират стандартите. В подзаконова разпоредба ще бъдат въведени минимални условия за заплащането на работещите в обществените услуги.
“Какъвто и закон за обществените услуги да приемем, той ще си остане рамков и пожелателен, в случай че не го обезпечим финансово”, предизвести левият народен представител Георги Гьоков.
“Държавата има ангажимент за финансиране на всички включени в националната карта услуги, като покрива освен разноските за тях, само че и тези за ориентиране към използването на услугата”, увери общественият министър Бисер Петков.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР