До 30 000 лв ще бъде глобата за незаконното събаряне

...
До 30 000 лв ще бъде глобата за незаконното събаряне
Коментари Харесай

Ще има ли виновни за съборената къща - паметник на културата в Пловдив?

До 30 000 лева ще бъде санкцията за противозаконното срутване на емблематичната къща на богатия търговец на тютюн Васил Куцоглу зад общината в Пловдив. Собствениците й пък ще би трябвало да я възстановят в първичния й тип. Повече за къщата вижте от диалога с Александър Трайков – шеф на Главна дирекция " Инспекторат за запазване на културното завещание " към Министерство на културата, който беше посетител в Сутрешния блок на БНТ1.

Пловдив

Сградата се намира в центъра на Пловдив, тя е със характерно културно значение. Не се знае заради какви условия е била съборена, тъй че Министерството на културата е подхванала инспекция и казусът ще бъде предаден на прокуратурата за следствие, безапелационен е Трайков.

Чешкият проектант Йосиф Шнитер остава в наследството на Пловдив повече от 20 здания, творби на изкуството. Според внучката му това е следващо посягане против историята на Пловдив.
Проф. Мария Шнитер- внучка на архитекта Йосиф Шнитер: Минавайки отсам видях дупката и безусловно сърцето ми спря от смут и от оскърбление. Как може да се почувства човек? Това е следващият удар по една красива традиция, която ние унищожаваме със забележителна поредност и сме на път напълно да унищожим.Трудно може да се каже, че институциите няма по какъв начин да виждат. То се намира безусловно на една педя от кметството. Пред очите на целия град се случва това. Не е някъде на скришно място. Най-вероятно отново ще се окаже, че не са нарушени никакви правила и никакви правила. Така че, ние за следващ път ще се убедим, че законът и моралът в България мъчно се приближават, да не кажа, че никак не се пресичат.
От компанията реализатор отхвърлиха всевъзможен контакт с нас. Собственикът на обекта обаче съобщи пред Българска национална телевизия, че къщата е съборена, тъй като е потърпевша от огромните превалявания.
Светослав Митов- притежател на обекта: Това са от проблематичните дъждове. Сутеренната част се беше напълнила с вода, две от стените се бяха пропукали, една от стените беше рискова за прилежащата постройка.- Преди да съборите тази фасада е трябвало да извикате комисия?- Не към мен, аз съм притежател на парцела, не изпълнител- Смятате, че вие не сте отговорен, а изпълнителя?- Аз съм притежател, а не реализатор.- А изпълнителят не ви ли сподели, че ще събаря цялата фасада?- Коментирайте с който би трябвало не с мен.  Два сигнала в прокуратурата поради заличавания монумент на културата в Пловдив Два сигнала в прокуратурата поради заличавания монумент на културата в Пловдив
Два сигнала до прокуратурата внесоха от кметството в регион „ Централен " в Пловдив поради непозволено съборената къща монумент на културата. В тях се н...

Според издаденото позволение за градеж от общината и утвърждения план от Националния институт за недвижимо културно завещание, притежателите са били задължени да запазят фасадата на постройката.
Георги Стаменов – кмет на регион „ Централен “- Пловдив: Входирахме два сигнала до прокуратурата като единият сигнал е по наказателния кодекс по отношение на увреждането на постройка, която е със статут в предпазена зона. Там те надлежно носят наказателна отговорност за тези умишлени свои действия. Вторият сигнал е до прокуратурата с искане за анулация на строителното позволение, защото то е за ремонт и реорганизация на съществуваща постройка, а действително към този момент няма обект, който би трябвало да бъде ремонтиран и възстановяван.Инж. Тошо Пашов – заместник-кмет на регион „ Централен “- Пловдив: Вече при тази обстановка събитията са изменени и би следвало този план да бъде отначало преразгледан и надлежно координиран от НИНКН, а пък може да има и други последици. Това разрушение на постройката е в отклонения на издадените строителни бумаги и издаденото строително позволение. В тези строителни бумаги, които са одобрени от НИНКН се резервира южната фасада, защото този обект е монумент на културата от ансамблово значение. Георги Стаменов – кмет на регион „ Централен “- Пловдив: Собствениците би трябвало да подхващат ограничения и дейности за възобновяване на постройката в първичния й тип, с цел да може да запазим най-малко визията, за жалост, няма да е достоверна.  Събориха къща - монумент на културата в Пловдив Събориха къща - монумент на културата в Пловдив
Къща-паметник на културата в центъра на Пловдив беше съборена тази заран непозволено. Сградата е била архитектурно украшение, проектирано от известния ар...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР