До 3 млн. лева ще бъдат отпускани за строеж на

...
До 3 млн. лева ще бъдат отпускани за строеж на
Коментари Харесай

Ще отпускат до 3 млн. лева за изграждането на нова детска градина

До 3 млн. лв. ще бъдат отпускани за градеж на една нова детска градина при повече от 4 групи, а до 2 млн. лв. за детско заведение до 4 групи. За продължение, надстрояване и реорганизация на градина с до две групи оптималната сума, която е планувана за план е 600 хиляди лв., за повече групи - до 800 хиляди Това планува план за стратегия "Изграждане, продължение, надстрояване и реорганизация на детски градини и учебни заведения 2020-2022 ", импортиран от министърът на образованието и науката.

От проекто-програмата излиза наяве още, че ще бъдат отпускани до 5 млн. лева за построяването на ново учебно заведение, а за уголемение - до 2 млн. лв..

Чрез програмата от просветното ведомство си слагат за цел намаляването на дефицита тук-там в детските градини, в т. ч. яслените групи, да се основат условия за въвеждане на наложително предучилищно обучение на децата, навършили 4-годишна възраст, увеличението броят на учебните заведения, минали на едносменен режим на образование, както и поетапното основаване на организация на образователния ден на едносменен режим в учебните заведения.

Предвидено е финансирането на най-малко 90 просветителни институции, от които 60 детски градини и 30 учебни заведения, като 50% от парите ще се разпределят за детски заведения, а 50% - за учебни заведения. За задачата е обезпечен показателен бюджет за 2020 година до 70 млн. лева, а финансирането ще продължи до 31.12.2022 година

За построяването на нова детска градина или разширението на към този момент съществуваща, може да се кандидатства при съществуването на дефицит на над 20 места в обитаемото място. Приоритетно ще се финансират планове за създаване на градини в обитаеми места, където такива няма или дефицитът е над 40 места.

За ново учебно заведение или разширение на съществуващо може да се кандидатства при дефицит от повече от 50 места в обитаемото място/района/квартала (за региони и квартали с над 10 000 жители).

Приоритетно ще се класират оферти с налична планова или строителна подготвеност и по-голям % на съфинансиране, както и при съществуване на най-остър дефицит тук-там (невъзможност за осъществяване на естествен образователен развой даже при реализиране на двусменен режим на обучение).

Също предпочитано ще се финансират и професионалните гимназии в направленията: Компютърни науки; Приложна информатика; Електротехника и енергетика; Електроника, автоматика, информационна и компютърна техника; Пътувания, туризъм и свободно време и Архитектура, урбанизъм и геодезия.

Проектът на програмата е оповестен за едномесечно публично разискване и изтича на 6 юли. В 30-дневен период от публикуването на програмата и формуляра за кандидатстване на електронната страница на МОН за 2020 година и от публикуването на формуляра за кандидатстване за 2021 и 2022 година бенефициентите подават своите планови оферти в просветителното министерство по пример (формуляр), одобрен от ведомството. В 45 - дневен период от приключване на периода за подаване на плановите оферти от бенефициентите комисия, назначена от министъра на образованието и науката, ги преглежда и класира в сходство с критериите, избрани в програмата.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР