До 29 декември Европейската агенция по лекарствата казва дали ще

...
До 29 декември Европейската агенция по лекарствата казва дали ще
Коментари Харесай

До 29 декември ЕАЛ решава дали ще даде зелена светлина за употреба на ваксините

До 29 декември Европейската организация по медикаментите споделя дали ще се даде зелена светлина за приложимост на имунизациите. Няколко дни по-късно се чака същото да направи и Европейска комисия. Това излиза наяве от проф. Илко Гетов, представител на България в Комитета за човешки лекарствени артикули на Европейската организация за медикаментите.
С позитивното мнение на комитета процедурата не се изчерпва. По-тежката дума ще бъде на Европейската комисия, която ще вземе правно обвързващо решение да позволи имунизациите за всички страни членки. Комитетът прави научната оценка на данните.

Вероятно финалното решение ще се вземе на изключително съвещание на комитета, което би трябвало да се случи най-късно до 29 декември. Дни след 29 декември би трябвало да пристигна решението на Европейска комисия, посочи Илко Гетов.

Самата ваксина като физически артикул може да доближи границите на страната и преди тази дата, само че преди да излезе решението на Европейската комисия няма по какъв начин да бъде прилагана, означи проф. Гетов. Условното позволение за приложимост касае една година.

„ Стандартното позволение за приложимост е годно пет години, само че в такива условия разрешението ще бъде една година, като всеки месец ще се прави преоценка, ще се събират и проучват данни за резултатност и сигурност – един непрестанен развой за следене на профила на сигурност и съотношението изгода – риск ".

На уеб страницата на Европейската организация по медикаментите ще бъде оповестена цялата информация, тя ще бъде преведена и на български език, съобщи още Илко Гетов.

„ С къса характерност и брошура, данни за опаковката, европейски отчет за обществена оценка. Всички тези неща са транспарантни и проследими във времето ".
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР