До 28 ноември 2022 г. собственици на водовземни съоръжения за

...
До 28 ноември 2022 г. собственици на водовземни съоръжения за
Коментари Харесай

Срокът за регистрация на кладенци изтича на 28 ноември

До 28 ноември 2022 година притежатели на водовземни уреди за подземни води – кладенци, сондажи, герани, каптирани извори, дренажи и други, би трябвало да подадат заявление за регистриране на оборудванията, ситуирани в личния им парцел, които не са вписани в регистъра съгласно условията на Закона за водите. Това стана ясно по време на разяснителна онлайн среща, проведена от Министерството на околната среда и водите, в която взе присъединяване зам. регионалният шеф на Кюстендил Валентина Караганова. Темата на онлайн събитието бе акцията по вписване на кладенци и използването на подземни води за лични потребности.

Зам. регионалният шеф разясни, че заявката за регистрация на бунар за лични потребности може да се подаде посредством съответния кмет на община, кмет на кметство или кметския наместник по местонахождението на кладенеца, за което кметовете и кметските наместници издават входящ номер за всяко постъпило заявление.

„ Не се заплаща такса за регистрация на водовземни уреди, употребявани за лични потребности на жителите “, изясни още Караганова.

Тази регистрация се отнася за кладенците, от които водата се употребява за битови цели, за поливане и развъждане на животни, за потребностите на семейството. Не се изисква монтиране на водомери и за тези кладенци не се заплащат никакви държавни такси или налози. Регистрацията е нужна за отбрана ползите на жителите при даване права за черпене на вода в региона на съответното обитаемо място и ограничение заплахата от пресъхване на кладенците.

Водовземните уреди, които не са регистрирани в период до 28 ноември 2022 година, не могат да бъдат употребени и подлежат на разпродажба за сметка на техния притежател, който носи и административнонаказателна отговорност, стана ясно по време на онлайн срещата.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР